30-årsjubileum för Rapp-Kallestämman

Rapp-Kallestämman firar 30-årsjubileum i helgen. Det sker med konsert i kyrkan med Susanne Alfvengren och kyrkokören på fredagskvällen och så förstås den sedvanliga stämman på hembygdsgården på söndagen.

Tierp2008-08-07 20:04
Den startades 1979 under en period då det startades många stämmor. Alla har inte överlevt. Men Västland med grannsocknar har många spelmän så här lever stämman vidare.

Vem var då denne Rapp-Kalle? Han sätter nog inte igång några vibrationer hos den breda allmänheten men nämner man namnet Rapp-Kalle för Upplands spelmän så går tankarna direkt till några valser, som spelas mycket ofta. Han hette Carl-Johan Medén (1843-1906) och bodde på Rappbacken, ett soldattorp i Västland på vägen mot på vägen mot Marma. Han försörjde sig som gårdfarihandlare och hästägare, var mycket i Hälsingland och spelade med storspelmännen däruppe.
- Han anlitades på fester, söp ganska ordentligt, umgicks med tattare och spelmän, vilket ledde till att prästen vägrade honom kyrklig begravning när han dog, berättar Bengt Jansson i Västlands Hembygdsförening. 1990 år efter sin död upprättades han med minnessten och kransnedläggning, i kyrkoherdens närvaro. Han var stor och kraftig och skrämde nog en del men innerst inne var han väldigt snäll.

När Rappbacken brann ner fick han en liten stuga nära kyrkan. Där kunde prästen på nära håll studera vilka han umgicks med - tattare och spelmän, som bara spelade. Rapp-Kalle stämmer bra in på myten om den sorglöse spelmannen. Samtidigt med minnesstenen bytte stämman namn från Västlands-till Rapp-Kallestämman.
Stämman i Västland är en liten stämma. Det betyder att det kommer 80-100 spelmän. Västlands spelmanslag utgör förstås kärnan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om