Byggföretaget har expanderat rejält senaste åren och blev Gasellföretag 2018 och Årets företag i Tierp 2015. För två år sedan omsatte Upplands Projektbygg AB nästan 150 miljoner kronor och på hemsidan står det att företaget byggt bland annat Siggbo handelshus och en enhet på Sala lasarett.
Företaget har tio anställda men anlitar underleverantörer i olika byggprojekt. Just betalningen för tjänster under åren 2016 till 2019 är något som Skatteverket har slagit ned på. Då anlitades bland annat 22 polacker som utförde byggtjänster, men Tierpsföretaget betalade inte några arbetsgivaravgifter för den utländska arbetskraften utan anser att de endast var tillfälliga underleverantörer.
– De ska räknas som anställda i företaget. Polackerna har ingen svensk F-skattsedeln och saknar intyg för att de betalar sociala avgifter i Polen, säger Ludvig von Zeiple på Skatteverket.
– Avsaknad av F-skattsedel och aktuella intyg talar starkt för att företaget måste betala arbetsgivaravgifter, men det finns även andra faktorer som pekar på att de utländska arbetarna har arbetat under anställningsliknande former.
Skatteverket nämner bland annat att Upplands Projektbygg fixat med boende, arbetskläder, utbildning, arbetsledning och firmabilar för de polska arbetarna och att polackerna under den aktuella tiden inte har kunnat utföra något arbete åt andra uppdragsgivare. UNT har kontaktat Jakob Englund, VD för Upplands Projektbygg, som meddelar att han är för dåligt insatt och hänvisar till advokat Börje Leidhammar.
– Företaget delar inte Skatteverkets uppfattning i denna fråga. Intyg och skrivna avtal har redovisats i målet men dessa har inte tillmätts tillräckligt starkt bevisvärde, säger Börje Leidhammar.
Skatteverket ansåg att arbetskraften från Polen är att betrakta som svart och beslutade att Upplands Projektbygg måste betala omkring nio miljoner kronor i utebliven skatt och arbetsgivaravgifter. Beslutet överklagades till kammarrätten, som i sin tur, fastställde myndighetens beslut.
– Utrymmet för prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen, som har fokus på rättsfrågor, är mycket begränsat. Sannolikheten för en framgång med ett överklagande är därför mycket liten trots att det rör sig om ett mycket seriöst och välskött företag, säger Börje Leidhammar.