I dagarna har mark- och miljödomstolen kommit med sin dom där man lämnar klartecken till Statens fastighetsverks tillståndsansökan för upprustning av vattenområden i Lövstabruk.
– Vi är nöjda med domen och att rätten gått på vår linje när det gäller upprustningen som minskar riskerna för översvämningar samt lyfter kulturmiljön, säger Cecilia Wretling, fastighetsförvaltare på Statens fastighetsverk och ansvarig för projektet.
Statens fastighetsverk har under flera år arbetat med den ansökan som krävs för att kunna åtgärda de problem som finns vid den södra dammen, där vatten leds in till Lövstabruk, via Riforsån.
Domen innebär att dammluckor kommer att bytas ut. Även en förbiledning kommer göras för att man på ett bättre sätt ska kunna reglera höga vattenflöden och därmed minska översvämningsrisken i Lövstabruk på våren.
Vidare ska fiskvandringsvägarna förbättras och så ska kanaler och vägtrummor rensas för att genomrinningen av vatten ska bli bättre.
Cecilia Wretling uppskattar kostnaden för projektet till cirka 20 miljoner kronor.
– Det här är Statens fastighetsverks största projekt hittills i Lövstabruk, förklarar hon.
Om kostnaden stannar vi 20 miljoner kronor eller inte beror på om Tierps kommun överklagar domen och får prövningstillstånd i nästa rättsinstans - mark- och miljööverdomstolen.
– I sak är vi överens om behoven av upprustning och en uppfräschning av kulturmiljön i området. Däremot är vår uppfattning att det krävs fiskvandringsleder både uppströms- och nedströms vid samtliga hinder i området, inte som nu på vissa ställen, säger Taija Lindfors, kommunekolog i Tierps kommun.
Enligt Taija Lindfors ska kommunen nu analysera domen och sedan komma med ett slutgiltigt ställningstagande.
– Vi vet av tidigare domar att mark- och miljööverdomstolen haft en positiv inställning och tagit väldigt stor hänsyn till miljövärden.
Hos Statens fastighetsverk är man nöjd att rätten lämnat klartecken till dem att genomföra åtgärder i det kulturhistoriskt intressanta området.
– Skulle det vara så att domen överklagas och nästa rättsinsats säger att det krävs vandringsleder både uppströms- och nedströms vid samtliga hinder så innebär det en kostnadsökning på cirka åtta miljoner kronor för projektet, förklarar Cecilia Wretling.
Domen ska överklagas senast den 26 oktober i år.