Det var i slutet av 2012 som markägaren Sikhjälma bysamfällighet började fundera på att ta hamnen i bruk igen. Senast hamnen användes var på 1850-talet då lokala fiskare använde den för sitt fiske i trakten.
När tidningen träffar Stig Ederyd, en av 15 markägare som ingår i bysamfälligheten, har invigningen av Sikhjälma gammelhamn nyligen varit.
– Det känns så skönt att vi är i mål med det här arbetet. Det känns bra att all den tid som lagts ned på arbete gett resultat, säger Stig Ederyd samtidigt som han sveper med blicken över hamnområdet.
Han förklarar att hamnen ska vara tillgänglig för allmänheten. Han hoppas också att hamnen ska bli en mötesplats som sätter Sikhjälma och Hållnäshalvön på kartan. Han förklarar att man även vill lyfta fram bygdens historia och berätta om det vikingaarv som finns i området.
– Tanken är att människor ska kunna komma hit och sätta sig nere vid havet och njuta av utsikten och ta en fika eller grilla, förklarar Stig Ederyd.
Från Sikhjälma bysamfällighets sida hoppas man även kunna fylla hamnområdet med olika aktiviteter. Bland annat finns det tankar på en allsångskväll i framtiden samt olika konstutställningar.
I hamnen har det byggts 15 fiskebodar som är till utlåning.
– Det är bara att kontakta oss i bysamfälligheten så får man låna en bod. Vi hoppas att privatpersoner liksom föreningar, myndigheter och företag letar sig hit och har olika aktiviteter här.
Den gamla båtrännan som finns i området har fått en uppfräschning och en del sprängarbeten har genomförts för att det ska bli möjligt för mindre båtar att ta sig in till hamnen igen som ligger ett tjugotal meter in från Bottenhavet.
– Även de båtplatser som finns i hamnen är för utlåning och kortare vistelser. Finns det platser lediga är det bara att lägga till här.
Sedan den första myndighetsansökan lämnades in 2016 har det funnits en del synpunkter på planerna.
– Ärendet har prövats i samtliga rättinstanser och vi har fått klartecken att genomföra detta, säger Stig Ederyd.
Kostnaden för att återställa hamnen samt bygga sjöbodarna har kostat cirka 1,3 miljoner kronor.
Samfälligheten har lagt cirka 500 000 kronor i eget kapital och olika arbetsinsatser i projektet. Man har även fått 793 000 kronor i EU-stöd via Jordbruksverket samt mindre summor från Tierps kommun och Upplandsstiftelsen.