1700-talslek i Lövstabruk

Orangeriet badar i morgonsol och i tystnaden hörs historiens vingslag tydligare än vanligt. Plötsligt dyker Anders Löfgren och hans son Arvid Löfgren upp. Vi har förflyttats till 1700-talet och de tillbringar några dagar på Lövstabruk där de besöker en avlägsen släkting.

Arvid Löfgren, Anders Löfgren, Stefan Hansson och Anna Martin-Bergman lever 1700-talsliv på Lövstabruk.

Arvid Löfgren, Anders Löfgren, Stefan Hansson och Anna Martin-Bergman lever 1700-talsliv på Lövstabruk.

Foto: Erika Hagegård

Tierp2010-05-15 13:01

Vad gör ni här på dagarna?
-
Vi leker och leker och leker. Ibland leker vi att vi pangar på varandra med gevär. Mina småsyskon tycker om lekstugan, säger Arvid Löfgren.

Han är klädd i lång blå yllerock, blommig väst och knälånga byxor och han medger att kläderna inte alltid är helt lekvänliga.
- Men när jag har min guldväst i siden måste jag leka väldigt försiktigt, för den är så värdefull, säger Arvid Löfgren.

Anders Löfgren berättar att de vuxna ägnar dagarna åt att dricka stora mängder te, promenera och prata en hel del strunt. Dessutom lagar de mat, spelar spel, syr och dansar.

Vad får ni äta här på bruket?
-
Vi får jättegod mat, sill och kött. Idag ska vi få fisksoppa till lunch och vi fick nybakat bröd till frukost, säger Anders Löfgren.

De uppskattar att slippa oljudet från hästar och människor som klampar runt på stenläggningarna i Stockholm där de bor annars. Här söker de lugnet i parken, Anders Löfgrens favoritplats på bruket.

Ni är många som är här och hälsar på, ungefär 50 personer. Det måste vara en stor släkt?
-
Släkten är ju det sociala skyddsnät vi har så vi håller ihop. Det gäller att hålla sig väl med alla sina släktingar, särskilt de man är beroende av, säger Anders Löfgren.

Hur har ni tagit er hit hela vägen från Stockholm?
-
Med häst och vagn. Det tog några dagar men vi stannade och övernattade på värdshus. Har man tur kan man ta sig mellan Stockholm och Uppsala på en dag, säger Anders Löfgren.

Han får syn på två av släktingarna som kommer vandrande över bron som leder från herrgården ut i parken. Det är Stefan Hansson och Anna Martin-Bergman som är ute på morgonpromenad. Stefan Hansson är klädd i senaste mode från England, en tjusig glänsande röd rock.
- Känn, det är nästan som päls, säger han.

Anders Löfgren inspekterar med viss avund i blicken de stiliga kläderna. Själv är han klädd i grå vadmal, men han har en lång värja fäst vid bältet som i alla fall markerar viss status. De är alla överens om att de uppåt tusen personer som bor här på Lövstabruk verkar leva ett gott liv.
- Här finns sjukvård, skola och en fin kyrka. Men jag har hört att brukspatron blir väldigt arg om någon vill flytta härifrån. Alla förväntas stanna kvar här och arbeta hela livet som betalning för allt de får, säger Stefan Hansson.

De berättar att kung Gustaf den tredje har sagt att om man inte har sett Lövstabruk har man inte sett Sverige. Men hur livet på bruket kommer att se ut år 2010 kan de inte ens föreställa sig.

Sällskapet Gustafs skål

Den tidstrogna träffen på Lövstabruk anordnades i helgen av sällskapet Gustafs Skål. Det är Sveriges största 1700-talssällskap med cirka 200 medlemmar över hela Sverige. Sällskapet bildades 1993 och de är främst inriktade på den gustavianska eran - 1772-1792. Namnet kommer från C.M. Bellmans hyllningsvisa till Gustaf den tredje. Sällskapet ordnar även fester och kurser och de åtar de sig statist- och mingeluppdrag. Läs mer på www.gustafsskal.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!