1700-talskläder till uppvisning

Under våren och sommaren har några damer i Söderfors sytt 1700-talskläder för herrskapsfolk. Kläderna visar de upp i samband med kulturhusens dag den 9 september.

Foto: Peter Söderlund

Tierp2007-09-05 00:01
Anna Johanna Grill, gift med brukspatron Adolf Ulric Grill, kanske promenerade i Engelska parken om söndagarna under 1700-talets andra hälft. Söndagen den 9 september kommer besökare att kunna se henne tillsammans med Anna Johanna Peille, syster till Adolf Ulric Grill. Nu är det givetvis inte fru Grill och fru Peille det är frågan om, utan om Jeanette Brodin och Inger Åhs-Kjellén, men de är klädda på tidstypiskt vis. Kläderna har de sytt tillsammans med en grupp damer i Söderfors. Under våren och sommaren har de varit engagerade i studiecirkeln Att sy 1700-talskläder - Linnés tidevarv.
- Det har varit sju till tio stycken personer som sytt kläderna. Det började med att kyrkoherden Sandra Kinley såg dräkthistorikern och formgivaren Viola Germains föredrag och 1700-talskläder, säger Inger Åhs-Kjellén, som leder arbetet i studiecirkeln.

När UNT besöker dem klär Inger Åhs-Kjellén på sig klänningen och det tar en liten stund att få alla kläder på plats.
- Viola Germain har gjort alla modeller, hon har själv tagit fram de kläder vi syr och har deltagit i arbetet vid de flesta av våra träffar, säger Inger Åhs-Kjellén.
Den här eftermiddagen samlas nio damer från Söderfors för att sy färdigt kläderna. Inger Åhs-Kjellén betonar att alla är duktiga och något problem med att fördela arbetsuppgifterna har det inte varit frågan om.
- Arbetsfördelningen har fallit sig naturligt och alla har tagit på sig arbete. Alla är otroligt duktiga, säger hon.
Söndagen den 9 september har alltså Adolf Ulric Grill bjudit in sin svåger Henrik Wilhelm Peille, brukspatron i Österbybruk och systern Anna Johanna Peille.
- Många vet nog inte att Österbybruk och Söderfors hade ett sådant stort samröre, säger Inger Åhs-Kjellén.

Samtidigt kommer Carl von Linné i skepnad Ralf Efraimsson att framträda och ska berätta Söderfors bruks tillblivelse och han ackompanjeras av Linnékvintetten med horn, trumpet och trombon.
- Solisten Mona Rosell ska sjunga bland annat musik av Händel och Bellman. Hela Söderfors ska leva upp, det är inte så ofta det händer något här, säger hon.
- Det är väldigt roligt att bruket lever kvar. Det är världsledande på snabbstål i dag. Det bor 1500 personer i Söderfors och det arbetar 800 personer på industriområdet, säger Inger Åhs-Kjellén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om