1700-tal på Kulturhusens dag i Söderfors

1700-talet stod i fokus när Kulturhusens dag firades i Söderfors på söndagen. Dessutom kom Carl von Linné för första gången på besök till Engelska parken.

Foto: Marie Ström

Tierp2007-09-09 22:00
På Söderfors herrgård serverades grillat fasanbröst och The BB group framförde Bellmans visor och på Trädgår´n i Söderfors underhöll Jari och Jormin Kujansuu. Under tiden tog nio av hembygdsföreningens medlemmar ett rejält kliv bakåt i historien. Närmare bestämt till 1797, året då Engelska parken i Söderfors stod färdig i alla sin prakt. Strax ska de spela upp ett teaterstycke iförda tidsenliga kläder. Förberedelserna inför förvandlingen har varit omfattande. 1700-talskläderna har tillverkats under en studiecirkel som letts av dräkthistorikern och textilkonstnärinnan Viola Germain.

Ett arbete som har krävt en hel del studier om det forna livet på bruket.
- Vi har letat rätt på gamla bilder för att se hur karaktärerna som vi ska spela såg ut och läst om personerna så att de ska få en själ. Om vi visst hur mycket jobb som skulle krävas hade vi nog inte givit oss in på detta, säger Inger Åhs-Kjellén.
- Vi kände att vi ville göra något kring parken i och med Kulturhusens dag. Templet i trädgården är ju k-märkt. Det känns som ett bra sätt att ge kulturen plats, säger hembygdsföreningens ordförande Gunnar Thollander under påklädandet av rollen som brukspatron Adolf Ulrik Grill.

Väst, rock, peruk och hatt åker snabbt på.
- Paret Grill var väldigt sociala och jag tror att de var ganska omtyckta på bruket, säger Gunnar Thollander om sin rollfigur.
Det var brukspatron Grill som anlade den Engelska parken, en park som inspirerats av hans resor till England. Parken tog två år att anlägga och en stor del av arbetet utfördes av bönder från Hedesunda.
- Det var nödår och därför hade de svårt att försörja sig. Och bruksarbetarna hade fullt upp så de hann ju inte, säger Gunnar Thollander.

Dagen till ära har herr Grill och hustrun Anna Johanna besök av patronens syster Anna Johanna Peill och hennes make Henrik Wilhelm från Österbybruk. Dessutom finns två pigor, mästersmeden med hustru och fältskär Lindroth ­- som hjälpte patronen att bygga upp den stora samlingen av däggdjur, fåglar och snäckor. Och som inte detta vore nog dyker den stora Carl von Linné, spelad av Ralf Efraimsson som även skrivit manus till skådespelet.
- Fast i verkligheten besökte aldrig Linné Söderfors bruk, säger Gunnar Tholander.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om