150 kilo giftigt avfall dumpat i naturreservat

Någon har dumpat en stor mängd giftigt avfall i ett känsligt naturområde. Djur riskerar att dödas om de äter av kornen som är besprutat med bekämpningsmedel. "Det är ett väldigt allvarligt miljöbrott", säger Sara Overud Wissman på länsstyrelsen.

"Betat utsäde är giftigt och risken är stor att djur äter av spannmålet", säger Sara Overud Wissman på länsstyrelsen.

"Betat utsäde är giftigt och risken är stor att djur äter av spannmålet", säger Sara Overud Wissman på länsstyrelsen.

Foto: Mattias Sjöberg

Tierp2023-10-17 05:00

För några dagar sedan upptäckte en privatperson något märkligt i naturen i Östra Vad utanför Strömsbergs bruk. I diket vid sidan av en vändplan i skogen låg en stor hög med korn som inte borde vara där och bredvid en plastlåda med slaktrester, förmodligen från ett rådjur.

– Personen som hittade det här anade oråd och larmade Naturvårdsverket eftersom det är staten som äger den här marken. Men det är länsstyrelsen som förvaltar området och därför blev jag kontaktad, säger Sara Overud Wissman, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

undefined
Vid sidan av de giftiga utsädet låg ett rådjurskadaver i en plastlåda.

Slaktrester från vilt är inte olagligt, men de ska läggas så att det återförs till naturen och inte skräpar ner. När Sara Overud Wissman fick se en bild på den dumpade högen reagerade hon och förstod att det kunde vara miljöfarligt.

– Det såg ut som betat utsäde och det är giftigt. Därför ringde jag polisen som åkte dit och undersökte platsen. De har nu upprättat en anmälan om miljöbrott.

Sara Overud Wissman uppskattar att det rör sig om ungefär 150 kilo giftigt utsäde som kastats rakt ut i skogen. Detta i ett känsligt område med unika naturvärden som är på gång att bli ett naturreservat.

undefined
"Det är så klart extra allvarligt att det sker just i en sådan här känslig miljö", säger Sara Wissman arbetar som naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

– Det är så klart extra allvarligt att det sker just i en sådan här känslig miljö. Men oavsett så är det miljöfarligt och kornet är giftigt för djuren. Risken är stor att gnagare, fåglar, rådjur och annan vilt skadas allvarligt eller dör om de äter av utsädet.

Betat utsäde kan även vara farligt för människor. Spannmålet är korn som är behandlat med bekämpningsmedel för att skydda fröet och den uppväxande plantan från angrepp i form av till exempel svampsjukdomar och mögel. Förutom det giftiga utsädet som dumpats vid sidan av skogsvägen hittades i närområdet ungefär ett ton spannmål som dumpats utan tillåtelse.

– Rent spannmål är inte farligt men i de här mängderna behöver man söka tillstånd från länsstyrelsen. Risken är annars att den biologiska balansen rubbas.

undefined
Betat utsäde får inte användas som foder i något sammanhang. I så här stora mängder riskerar det att ta död på djur som äter av det.

Överblivet utsäde ska behandlas som miljöriskavfall och företagare måste betala en avgift för att lämna det på speciella återvinningsstationer. 

– Jag har varit med om många konstiga saker som dumpats i naturen, men aldrig att någon gör sig av med giftigt utsäde på det här viset, så att jag tror det är rätt ovanligt, säger Sara Overud Wissman som nu har tagit bort utsädet och kört det till återvinningen.

Giftigt växtskydd

Betat utsäde behandlas med bekämpningsmedel som skyddar frö och planta i dess tidigaste stadie, när den är som mest utsatt för angrepp av svamp, mögel, loppor. Medlet läggs som en hinna på fröna tillsammans med ett färgämne som markerar att det är betat utsäde. 

Betat utsäde är giftigt och får inte användas som foder i något sammanhang. Människor som arbetar med betat utsäde ska använda speciella skyddskläder och ansiktsmask. 

Källa: Svensk jakt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om