15 nya riksspelmän

15 musikanter, varav tre från Uppsala län, har klarat årets uppspelningar till sådan nivå att de förtjänar Zornmärket i silver och därmed hederstiteln riksspelman.

Bättre än väntat, sa Louise Bylund, Sundbyberg om sitt tredje uppspelsförsök. Tuffare var nervös väntan på resultatet för henne och japanska uppspelskamraten Lirica Maeda, som återkommer till Sverige och Tobo för ettårskursen i höst

Bättre än väntat, sa Louise Bylund, Sundbyberg om sitt tredje uppspelsförsök. Tuffare var nervös väntan på resultatet för henne och japanska uppspelskamraten Lirica Maeda, som återkommer till Sverige och Tobo för ettårskursen i höst

Foto: Anders Badner

Tierp2013-06-14 19:29

Totalt 96 spelmän har under veckan spelat upp för juryn vid årets uppspelningar som hölls på Eric Sahlström Institutet i Tobo. De har gett nya riksspelmän inte bara på de dominerande instrumenten nyckelharpa och fiol. Silvermärket ges även till tre säckpipeblåsare och en musikant med tvåradigt durspel. Bland diplomerade och märkestagare av lägre valör finns fler instrument, som klarinett, munspel, kohorn, Härjedalspipa, näverlur och en silverbasharpa.

Christina Frohm, en av de nio som alternerar i juryn, berättar att uppspelning kan göras på alla instrument som anses folkliga enligt svensk spelmanstradition.
Folklig tradition är även grunden för juryns kunnande och bedömning och alla nio nuvarande bär själva titeln riksspelman.
– Vi ska besitta en djup kunskap om folkmusik och bedöma om framförandet vid uppspelningen stämmer överens med den folkliga traditionen, säger Christina Frohm.
– Vi bedömer rytmik, teknik och egenskaper hos spelmännen, i det vi hör just då och just där.

På den knappa tid och de få låtar varje uppspelande musikant har på sig är alltså stundens form och känsla mycket avgörande.
– Men vår uppgift är också att skapa en avspänd stämning. Och efteråt erbjuder vi ett samtal, närmast som ett pedagogiskt utvecklingssamtal, och ger några ord på vägen, säger hon trösterikt.

Den som inte klarat en uppspelning kan alltså försöka igen och igen.
Louise Bylund från Sundbyberg är en av dem. På fredagen gjorde hon sitt tredje försök att spela upp på nyckelharpa.
– Jag var nervös, men det gick bättre än väntat och ännu skakigare blev jag efteråt när spänningen släppte, säger hon.

De senaste fem åren har hon studerat japanska i Japan. In i svensk folkmusik och till uppspelningen i Tobo har hon lockat sin japanska vän Lirica Maeda, som blivit så biten att hon till hösten återkommer för den ettåriga kursen i Tobo.
– Jag spelade klassisk fiol från det jag var fyra till 15-15-årsåldern men bytte till folkmusik. Nu vill jag lära mer om folkmusikens historia, teknik och spel och förstås även dans, säger hon om sina förväntningar på kursen.

Av årets nya riksspelmän är David Eriksson, Tobo, Petrus Dillner, Älvkarleby och Åsa Hogmark, Örbyhus, samtliga på nyckelharpa, från Uppsala län.

Diplom och märken delas ut i dag lördag den 15 juni vid Riksspelmansstämman i Österbybruk. Även några Zornmärken i guld ska delas ut. Den valören går inte att spela sig till, utan ges till särskilt förtjänstfulla spelmän.
Hela listan på årets märkestagare finns på unt.se.

Zornmärket

Svenska Folkdansringen ansvarar för uppspelning och jurybedömning för och utdelning av Zornmärket. Märket har namn efter konstnären Anders Zorn. Han komponerade det första märket som minne från en spelmansstämma på Skansen 1910. De nuvarande reglerna för Zornmärket fastställdes 1933 av dåvarande Ungdomsringen. Sedan dess har cirka 800 spelmän fått silvermärket och titeln riksspelmän.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!