Jonathan Wahlström hade några intensiva dagar i Visby. Dit åkte han som en av representanterna för organisationen Unga hörselskadade.
– Vi har inte hållit i något seminarium eller liknande utan satsat på att gå runt för att lyssna och se efter om det funnits hörselslingor, teckentolk eller texttolk på de olika seminarierna, säger han och fortsätter:
– Där det fanns en hörselslinga testade vi att den fungerade som den skulle och där det inte fanns, pratade vi med arrangörerna. De flesta var positiva och lyssnade.
Trots det är han förvånad över att många seminarier saknade hörselhjälpmedel och han berättar om en arrangör som inte ens visste vad en hörselslinga är för någonting.
– 24 av 52 seminarier som vi deltog i hade en hörselslinga. Även om de som varit engagerade i Unga hörselskadade en längre tid säger att det gått framåt de senaste åren, blev jag förvånad och hade förväntat mig mer, säger han.
Jonathan Wahlström har en medfödd hörselskada som han beskriver som medelsvår till grav och som innebär att han har svårt att höra lägre toner. Till vardags använder han en hörapparat och i skolan har han tillgång till en hörselslinga.
– Det fungerar jättebra i skolan, min lärare har en mikrofon och så finns det ett par andra som mina klasskompisar kan använda, berättar han och fortsätter:
– Det finns så klart vardagliga situationer som kan vara problematiska. Som att betala i en affär där det ofta är dålig akustik, bakgrundsmusik och många människor som pratar samtidigt.
Han har varit engagerad i Unga hörselskadade ett drygt halvår och sitter redan som suppleant i styrelsen.
– Jag har länge varit sugen på att engagera mig någonstans men inte vetat var och dessutom varit lite osäker på grund av min hörsel. Jag fick reda på att organisationen fanns för ett drygt halvår sedan genom en broschyr på hörselcentralen i Uppsala, säger han.
Jonathan Wahlström menar att det är viktigt att skapa en medvetenhet om frågor som rör hörselskadade och att brister ofta handlar om okunskap.
– Unga hörselskadade har bland annat varit med och kämpat för att teckenspråk i gymnasieskolan ska ingå i moderna språk, så att den som studerar ämnet får extra poäng när man sedan söker till högskola eller universitet, säger han och fortsätter:
15 år och mitt i kampanjen
15-åriga Jonathan Wahlström från Edvalla är engagerad i organisationen Unga hörselskadade. Under Almedalsveckan i Visby var han på plats för att undersöka tillgången till hörselhjälpmedel.
Foto: Sara Steinholtz Sparby
FAKTA
Unga hörselskadade är en förening för personer mellan 0-30 år och som har en hörselskada. Det finns lokalavdelningar på flera ställen i Sverige som organiserar aktiviteter och läger. På riksnivå arbetar organisationen aktivt med påverkansarbete, bland annat genom att skriva debattartiklar och träffa politiker.
Källa: www.uh.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!