UNT träffar föreningens representanter vid Hållnäs skola. Den gamla skolan, byggd 1961, har nämligen varit hem för Hållnäshalvöns äldsta förening sedan 1970-talet. I dess källare har Hållnäs skytteförening sin luftgevärshall, där medlemmar tränat varje måndag från augusti till påsk i decennier.
Föreningen har även en skjutbana i Lönnö, där korthållsskyttet pågår under sommaren.
I modern tid handlar det om tävlingssport.
– När föreningen bildades var skytte en fin sport där baroner och adelsmän var med. Men på 1950-60-talen förknippas det med försvaret, hemvärn och frivilliga skytterörelsen, säger Ulrik Johansson, ungdomsledaren i föreningen.
Föreningens ordförande Stig Lundgren instämmer.
– När föreningen bildades 1902 så fanns det en utomhusskjutbana för 300-metersskytte i Kvarnbo, Hållnäs.
Föreningen kom till 42 år efter startskottet för den svenska skytterörelsen 1860. Intresset för skyttet var högt och när föreningen 1905 hade sin då årliga sommarfest med insatsskjutningar, stod det att läsa i tidningen att det kom så mycket som cirka 1000 personer till skyttefesten i Kvarnbo.
Men sedan 1970-80 talet har intresset för 300-metersskyttet har sjunkit och på grund av nya säkerhetsregler blir det för dyrt att hålla en sådan bana i gång för en liten förening.
Föreningen har i stället satsat på korthållsskytte och luftgevär, en gren inom sportskytte, där intresset är mycket större och där Hållnäs skytteförening numera har och har haft flera duktiga skyttar.
– Vi är inte ensamma om att satsa på korthållsbana. Även Öregrund-Gräsö skytteförening, som är en stor förening, har tagit bort sin 300-metersbana. Det finns inte många sådana banor kvar i Uppland, säger Ulrik Johansson.
De berättar att längre tillbaka fanns en hel uppsjö av skytteföreningar i Norra Uppland.
– Bara här omkring fanns föreningar bland annat i Älvkarleby, Marma, Skärplinge, Åkerby, Västland och Månkarbo, kanske tio föreningar. Nu är vi bara två stycken kvar i kommunen som har någon typ av ungdomsverksamhet, Tierp-Tolfta och Hållnäs säger Stig Lundgren.
I hela Uppsala län var det många föreningar på 40-talet.
Nu bara ett tiotal.
– Vi låter inte vår förening att dö ut, säger Ulrik.
Stig nickar. Bestämt.