– Jag är glad och tacksam över nomineringen, och ser det som ett tecken på att jag har ungdomarnas förtroende. Det ligger också flera års slit bakom, säger Ulrica Hillerstig, som tidigare i år även utnämndes till årets eldsjäl av Tierps kommun.
Just i dag är hon civilklädd då hon har flera möten inbokade, men i vanliga fall syns hon ute på gatorna i Tierp och det är där hon trivs som bäst.
– Jag gillar inte anonymitet utan vill vara polis ute på fältet, det är mitt kall, säger hon.
Ulrica Hillerstig började jobba som polis i Tierp 1992, efter det jobbade hon flera år i Uppsala bland annat på familjevåldsroteln. 2005 återvände hon till Tierp och började som ungdomspolis.
– Jag trivs som polis. Det är ett yrke där jag kan göra en insats, och som passar mina grundvärderingar.
En bra polis tycker hon ska vara en ”vettig vuxen”, en person som kan fungera som en bra förebild för unga människor. Hennes samhällsengagemang har funnits med sedan länge.
Den viktigaste frågan för henne är barn och ungdomars rätt till trygghet
– Jag har alltid haft svårt att se människor som blir illa behandlade. Jag tänkte bli lärare eller jurist först, men en bekant till familjen som var polis uttryckte att han tyckte att jag skulle passa utmärkt som polis och det fick mig intresserad, säger hon och tillägger:
– Jag hade själv en trygg barndom och fick en chock när jag började jobba och insåg hur många barn och ungdomar som lever under utsatta förhållanden.
Ulrica Hillerstig beskriver sig själv som optimist, både privat och yrkesmässigt. Hon mediterar regelbundet och skriver en ”bra-bok”, där hon samlar positiva tankar.
– Jag försöker att tänka och uttrycka mig positivt och fokusera på vad man kan göra för att situationer ska bli bättre, i stället för att enbart lyfta fram det som är negativt, säger hon.
Hon återkommer flera gånger under intervjun till det som är hennes största drivkraft, att barn och unga inte ska fara illa.
– Barn ska ha tillgång till minst en vettig vuxen som de kan ha en tillitsfull relation med. Där vill jag vara med och göra en förändring.
Arbetet med föreningen Ungdomsnätverket som drivs för unga av unga i Tierp, är hon extra stolt över.
– Det är häftigt att ungdomarna själva har lagt fram en vision, som de nu genomför i och med Hälsohuset i Tierp. Hälsohuset ska verka hälsofrämjande, både när det gäller den fysiska och psykiska hälsan och ungdomarna ska kunna träffa vettiga vuxna där, säger hon.
Ulrica Hillerstig poängterar att det viktigaste i hennes arbete är nära samverkan mellan ungdomarna, föräldrar och samhället.
– Jag hörde Hillary Clinton använda uttrycket ”It takes a village to raise a child”, det krävs en by för att uppfostra ett barn, det tror jag på. Hela samhället behövs för att vi ska kunna ge våra barn trygghet.