"Utan att överdriva – det har varit en extremvinter"

Snö och kyla kan ibland vara riktigt härligt. Men för Tierpsbyggen AB har det varit en slitsam start på det nya året för att hinna med att skotta av tak och ploga bort den stora mängden snö längs med kommunens vägar. "Svårt att få resurserna att räcka till."

"Jag kan säga att det har varit en extremvinter utan att överdriva", säger Tierpsbyggens drift- och servicechef Patrik Helgesson.

"Jag kan säga att det har varit en extremvinter utan att överdriva", säger Tierpsbyggens drift- och servicechef Patrik Helgesson.

Foto: Kjell Sjöberg/Mats Andersson

Tierp2021-02-19 20:30

Den senaste veckan har bjudit på mindre snö och mildare temperaturer, men så såg läget inte ut för bara några veckor sedan då det både kom stora mängder snö samtidigt som det var riktigt kallt på sina håll i norra uppland. 

Den stora snömängden har skapat stora problem när det kommer till såväl takskottning som snöplogning. Det menar Patrik Helgesson, service- och driftchef på Tierpsbyggen AB. 

– Jag kan säga att det har varit en extremvinter utan att överdriva. När det snöar så här mycket och det blir så pass kallt under en längre tid kan vi planera för hur vi ska använda alla våra resurser, samtidigt blir det svårt att få det att räcka till fastän att alla arbetar, förklarar Patrik Helgesson. 

undefined
Det har varit bråda veckor för Tierpsbyggen AB den senaste tiden på grund av den stora mängden snö som föll under kort tid.

– Under den senaste veckan har vi varit förskonade från ytterligare nederbörd, så nu har vi lyckats komma i kapp.

Samtidigt som snön faller ner så ökar samtidigt antalet felanmälningar avsevärt, och telefonerna går varma. Nästan varje samtal som kommer in handlar främst om snöläget. 

– Vår största utmaning är att kommunicera hur läget ser ut då det blir ett extremt högt tryck på vår centrala felanmälan. Alla våra entreprenörer för snöplogning är ute och det är stora snömängder som ska plogas upp.

– Detta utgör också en källa för felanmälan, då man tycker att snöhögarna är för stora och att vi måste forsla bort dem. Samtidigt är vi uppe på taken och skottar bort snö och tar bort istappar – vi arbetar så fort vi kan. 

Samtidigt finns det en prioriteringslista över vilka fastigheter som är i störst behov av exempelvis taksnöskottning. Vid ett tillfälle tvingades man stänga ner ishallen i Skärplinge för att hinna med att skotta av den. 

– Många kanske tänker att det bara är ett tak, men man behöver skotta taket utifrån en viss metodik som gör att vi avlastar taket på varje sida på samma sätt. Vilket innebär att vi hela tiden måste tänka igenom hur vi gör när vi skottar så att det blir rätt så att vi inte utsätter taket för någon snedbelastning, säger Patrik Helgesson.  

Vad tar ni med er till nästa vinter?

– Det som vi tar med oss varje år är att förfina våra egna processer. Hur kan vi prioritera och arbeta effektivare?        

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!