I oktober 2023 hade motsvarande 57 procent av lärarna i grundskolan i Tierps kommun lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. Det är en minskning med tre procentenheter jämfört med året innan och den lägsta nivån som noterats sedan 2014. Det visar färsk statistik från Skolverket.
– Minskningen i behörighet i Tierp är problematisk och läget fortsatt allvarligt. Alla elever har rätt till undervisning av legitimerade lärare, och alla lärare måste få möjlighet att göra ett bra jobb tillsammans med legitimerade kollegor. Det handlar om kvaliteten och likvärdigheten i svensk skola, säger Sveriges Lärares ordförande Anna Olskog i ett pressmeddelande.
Tierp gick därmed mot utvecklingen i resten av riket. I hela landet ligger lärarbehörigheten på 71,5 procent, vilket är något högre än året innan.
Av de sammanlagt 184 heltidstjänsterna i grundskolan i Tierps kommun (motsvarande 219 lärare) var det 104 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. Jämfört med andra kommuner i landet är lärarbehörigheten i Tierp låg. Kommunen är rankad som nummer 267 bland landets 290 kommuner. Vadstena har landets högsta lärarbehörighet (90 procent) och Ragunda den lägsta (44 procent). Lärarbehörigheten sjunker med minst en procentenhet i sammanlagt tre av åtta kommuner i Uppsala län. I hela Uppsala län har Tierps kommun den lägsta andelen behöriga lärare.
– Det är generellt väldigt utmanande att rekrytera lärare med rätt ämneskompetens till våra mindre skolor i kommunen. Mer än hälften av skolorna har färre än 140 elever och de allra minsta skolorna har endast cirka 35 till 70 elever. Därför är det svårt att anställa en lärare per ämne som de har lärarlegitimation i, säger Lotta Carlberg, (C) ordförande i utskottet barn, utbildning och kultur, Tierps kommun.
– Andelen lärare med pedagogisk högskoleexamen är dock cirka 80 procent.
Sämst i klassen när det gäller den årsvisa förändringen är Heby som har åtta procentenheter lägre antal behöriga lärare.
– Det är ohållbart att alla elever inte får den undervisning de har rätt till. Läraryrkets status måste återupprättas, något som bara kan ske genom rejäla satsningar på lön, arbetsmiljö och kompetensutveckling. Både staten och arbetsgivarna har ett stort ansvar att ta, säger Anna Olskog på Sveriges Lärare.
Lärarbehörighet i kommunerna i Uppsala län