En påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande. Så skriver Tierps socialtjänst själva i sin lex Sarah-anmälan där det framkommer att en kontaktperson jobbat i ett år utan att misstanke- och brottsregister kollades. Det upptäcktes förra året att den anställde dömts för narkotikabrott 2016.
– Det är allvarligt att vi missar en sådan sak. Vi har rutiner för att säkerställa att inte vi anställer någon som bedöms olämplig utifrån tidigare kriminalitet. Men det här var mänskliga faktorn som gjorde att vi missade, säger Mikael Sjöberg, verksamhetschef för Individ- och familjeomsorg på Tierps kommun.
En kontaktperson har oftast hand om en ung som behöver extra stöd och hjälp under en period. När det gäller den missade domen skriver socialtjänsten att myndigheten bedömer att det som kontaktpersonen gjort sig skyldig till inte påverkat den behövande unga.
– Vi hade en incident som jag inte vill gå in på men inget som kan härledas tillbaka till att kontaktpersonen brustit på något vis. Men kontaktpersonen fick ändå inte vara kvar när domen uppdagades.
En som är dömd för brott är inte diskvalificerad automatiskt för att jobba med barn inom socialtjänsten i Tierp.
– Nej, vi bedömer från fall till fall. Det beror så klart på hur allvarligt brottet är och hur länge sedan det inträffade. Personen kanske har genomgått behandling och arbetat mycket med sig själv. Då kan det vara så att vi ändå anser att hen är lämplig.
Anmälan är skickad till Inspektionen för vård och omsorg som inte bedömer att det var en allvarlig brist utan avskriver ärendet.