Han återvände till Sverige och Uppsala i slutet av maj efter att från april 2015 ha lett den svenska gruppen av officerare som ingår i NNSC, Neutral Nations Supervisory Commission. NNSC inrättades i samband med stilleståndsavtalet efter Koreakriget 1953 och består nu av fem svenska och fem schweiziska officerare. Uppgiften är att övervaka att avtalet hålls av förband och trupper och att utreda och rapportera skärmytslingar.
– Den allvarligaste incidenten var i augusti 2015 då två sydkoreanska soldater skadades av en mina alldeles innanför den sydkoreanska gränsen. Om minan medvetet placerats ut av Nordkorea eller om det var en gammal mina som flyttats genom rörelser i jorden har inte gått att fastställa, säger Mats Engman.
Nordkoreanska kärnvapensprängningar och tester av missiler som uppges ha tillräcklig räckvidd för att nå den amerikanska militärbasen på ön Guam i Stilla havet har fått säkerhetsläget i regionen instabilare än någonsin.
– Men vid stilleståndslinjen visar båda parter återhållsamhet. Den militära och politiska spänningen har mest märkts i den politiska retoriken på propagandabudskapen som sprids med gigantiska högtalaranläggningar uppmonterade i de demilitariserade zonerna på ömse sidor om gränsen, säger Mats Engman.
Högtalarna är starka nog att få de respektive sidornas budskap att nå miltals över gränsen. Det blir påfrestande att vistas i närheten, men i dagligt liv i Seoul har den ökade spänningen knappast märkts.
– Det har inte varit aktuellt att våra familjer i Seoul skulle åka hem tidigare, och med tanke på det allvarliga säkerhetsläget är effekten på det dagliga livet för civilbefolkningen liten.
Sydkoreanska trupper har inte mobiliserats, men de stående trupperna består av 640 000 man, och USA har 28 000 militärer stationerade i Sydkorea. Nordkoreas militärmakt samlar mer än en miljon man. Det kan jämföras med svenska försvarets 50 000 personer, hemvärnet medräknat.
– Säkerhetsmässigt har utvecklingen på Koreahalvön och i regionen blivit alltmer ansträngd sedan terrorattacken 9/11 2001 då Nordkorea pekades ut som en av ”ondskans axelmakter”, och 2006 då Nordkorea genomförde den första av sedan i söndags sex provsprängning av kärnvapen. Samtidigt genomför man omfattande tester av ballistiska robotar. Det har lett till att Sydkorea och USA ökat övningsverksamheten och att sjö- och luftstridskrafter och nya vapensystemflyttats fram, säger Mats Engman.
Han framhåller att det inte är en enkel konflikt begränsad till Koreahalvön, utan en konflikt där Kina, USA, Japan och Ryssland har intressen som ibland sammanfaller, men ibland är motstridiga:
– Sedan slutet av andra världskriget finns flera gränstvister i regionen mellan Japan och Ryssland, Kina och Japan och Japan och Sydkorea. Kina har stort inflytande över Nordkorea, och den pågående och accelererande konflikten med USA är inte något Kina tjänar på men inte heller har lätt att hantera.
Mats Engman betecknar de kompromisslösa budskap som USA nu lämnar som ”obehagliga”.
– Är man inte beredd att fullfölja det man säger så kan trovärdigheten som bundsförvant komma att ifrågasättas i regionen. Men risken för ett medvetet angrepp från någondera parten är inte särskilt hög. Däremot kan ett misstag någonstans leda till en eskalering med fruktansvärda konsekvenser.
Mats Engman har hunnit vara hemma i Sverige och Uppsala ett par månader efter stationeringen i Sydkorea och kommer nu att återgå i tjänst på Högkvarteret.