Den kanske mest rosaskimrande dagen på hela året kom även i år. Men inte ens kärleken har undsluppit pandemins vassa klor. I takt med att de sociala mötena har minskat har hemmajobbandet ökat, och många par träffar inte särskilt många andra människor än sin partner regelbundet. Dessutom har restaurangbesök, gemensamma fester och andra sociala aktiviteter utanför hemmet som kan bryta upp vardagslunken och tillföra lite extra gnista reducerats drastiskt. Pandemin har satt extra press på många förhållanden, menar Christina Hänström, legitimerad psykolog med fokus på relationer.
‒ Pandemin blir som en ytterligare sten på bördan. Men det är inga par som kommer till mig enbart på grund av pandemin, utan det är för att det finns slitningar redan innan, understryker hon.
Christina Hänström menar att det är viktigt att kommunicera med sin partner när det känns motigt. Människor är ofta lite för duktiga på att hålla känslor och problem för sig själva, i ett försök att inte belasta människorna i sin närhet samtidigt som man själv hoppas undvika att bli sårad. Men det är alltså inte vägen framåt.
‒ För att en god relation ska både uppstå och bibehållas behöver vi samreglera känslor. Vi behöver alltså dela känslor, både positiva och negativa, på ett kontaktsökande sätt, säger Christina Hänström.
Utöver en god kommunikation är hennes ledord för en god relation omsorg, lojalitet och åtrå. Alla dessa delar behöver finnas för att förhållandet ska vara välfungerande. Men även om man utgör ena halvan av ett par, framhåller Christina Hänström vikten av att också ta hand om sig själv och göra saker som man mår bra av, till exempel meditation, promenader eller någon annan aktivitet som tankar på de egna energiförråden.
‒ Vi behöver också fylla på oss själva, så att vi har någonting att komma med till relationen. Fyller vi på vår egen bägare har vi lite att skvätta över in i relationen till partnern. Det är inte fult eller egoistiskt, tvärtom. Det är ett sätt att vårda relationen.
När det kommer till dagens bemärkelsedag, alla hjärtans dag, är Christina Hänström kluven. För många är högtiden sammanlänkad med förväntningar på prestation. Det ska uppvaktas, köpas blommor och presenter. Den här typen av krav är ganska romantikdödande, menar Christina Hänström. Det kravlösa firandet av kärleken däremot, det ser hon gärna mer av. Både i dag och alla andra dagar.
‒ Oavsett om det är pandemi eller alla hjärtans dag eller vardag mår relationen alltid bra av kravlös uppskattning, säger hon.
Men i vårt avlånga land bor det inte bara människor i mer eller mindre lyckliga förhållanden och familjekonstellationer. En stor andel av befolkningen lever också som singlar. För somliga av dessa människor kan alla hjärtans dag vara starkt förknippat med tvåsamhet ‒ konnotationer som väcker känslor av stress och negativitet. Dessa människor råder Christina Hänström att antingen strunta i bemärkelsedagen helt, eller se det som en allmän kärleksdag då man uppmärksammar vänner och familj och andra man bryr sig om men inte nödvändigtvis är i ett förhållande med ‒ och inte minst den viktigaste personen i ditt liv: du själv.
‒ Ta tillfället i akt och vårda relationen till dig själv. Den är jätteviktigt, både om du lever ensam eller om du lever i en relation, säger Christina Hänström.