Fåglars bostadsbrist byggs bort

Genom att snickra fågelholkar bygger barn i Tegelsmora bort bostadsbristen åt småfåglarna. Oskar Jonsson, ny ordförande i Föreningen Tegelsmorasjön kom med idén.

Med nya holkar runt Tegelsmorasjön får småfåglarna bättre möjlighet att bygga bo, lägga ägg och få ungar. Oskar Jonsson är nöjd med holkbyggardagen.

Med nya holkar runt Tegelsmorasjön får småfåglarna bättre möjlighet att bygga bo, lägga ägg och få ungar. Oskar Jonsson är nöjd med holkbyggardagen.

Foto: Christer Bergström

Tegelsmorasjön2016-05-11 06:00

– Det finns gott om småfåglar vid Tegelsmorasjön, men bristen på bostäder är stor. Det finns alldeles för få hålträd fåglarna kan bygga bo, lägga ägg och få ungar i, säger Oskar Jonsson.

Han är illustratör till yrket och illustrerar bland annat fågel- och djurböcker för barn och unga.

På trappan inne i villan i den före detta lanthandeln i Gyllby några kilometer från Tegelsmorasjön ligger en kartong purfärska böcker. Titeln Vilda Djurungar på förlaget Bonnier Carlsen är en pekbok för de riktigt små barnen.

För Oskar Jonsson hänger det han ägnar sig åt i livet ihop: Han är fågelskådare. Han illustrerar fågel- och djurböcker och som ordförande i Föreningen Tegelsmorasjön får han möjlighet att göra insatser för att lyfta och utveckla intresset för friluftslivet, såväl som för fågel- och djurlivet.

– Jag är en fågelnörd. Som du ser kommer det till uttryck i det mesta jag gör, säger han och förklarar att han flyttade hit från Uppsala med hustru Julia för två och ett halvt år sedan.

– Vi letade inte hus på landet aktivt, men en vän i Örbyhus tipsade om att den gamla lanthandeln – som hade byggts om till bostadshus – nu var till salu. Tegelsmorasjön på bekvämt avstånd med dess rika fågelliv var något som lockade mig. Och så ligger Gyllby på gränsen till vildmarknadsliknande natur med moss- och myrmarker. Slättlandskapet gjorde ett gott intryck på Julia som är uppväxt på den skånska slätten. Det påminner litet om det skånska vidsträckta, böljande landskapet, där intet hinder vid horisonten möter ögat.

Fågelintresset bär Oskar med sig från sin pappa som var fågelkunnig. Den första avgörande upplevelsen kom i tioårsåldern.

– Vi skulle spana efter fåglar vid sjön Stråken i Mullsjö. Jag hade fått en fågelbok och nu skulle vi se hur många arter vi såg och hörde. Vi såg 29 arter! Jag var fast och ville se ännu flera. Här vid Tegelsmorasjön har jag sett och hört 92 arter hittills i år, förklarar Oskar Jonsson.

Han är glad över att ”holkbyggardagen” med barn och deras föräldrar utomhus vid Tegelsmorasjöns fågeltorn blev så lyckad. Omkring tjugo barn och lika många föräldrar kom. En snickare i Föreningen Tegelsmorasjön sponsrade med virke. Design och byggritning hämtades från nätet.

Det barnen använde sig av var spik och hammare. Holkarna ska sättas upp i träden vid Tegelsmorasjön med en gång.

– Fåglarna väljer att bygga bo i holkar som har lite patina, så de här nya holkarna blir perfekta för fåglarna att använda till nästa häckningssäsong. Det är fantastiskt att se in i gamla holkar. Man kan se flera års häckning. Mossa och hår som de lägger bildar årsringar.

Holkbyggardagen genomfördes i samarbete med Friluftsfrämjandet, och omslöts av korvgrillning vid Tegelsmorasjöns grillplats nära fågeltornet.

Sedan fem år tillbaka är Tegelsmorasjön ett av Upplands "smultronställen". Upplandsstiftelsen i samarbete med Tierps kommun har utsett naturområdet till ett smultronställe.

Kanske seglar en brun kärrhök förbi vid ett besök. Eller kanske ligger skäggdopping eller sothöns på vattnet. Från parkeringen leder stigen in i hagen till en raststuga och till fågeltornet. Här har Föreningen Tegelsmorasjön tagit bort vass och öppnat upp för att skapa en bättre miljö för fåglarna.

– Föreningen har gjort en imponerande arbetsinsats, men mer kan göras för att göra området mer tillgängligt. Vi vill skapa leder och broar så att folk ska kunna ströva omkring i den här underbara miljön, säger Oskar Jonsson.

christer.bergstrom@unt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!