Ersmäss i Sahlströms tecken

Mjukstarta pingsthelgen på fredag med folkmusikträffen Ersmäss i Tegelsmora.

Tegelsmora2018-05-16 16:48

Kan det bli bättre?

– Nej du, inte för mig i alla fall, ler Karl-Gunnar Marklund som var med när det hela begav sig.

Han var med från början när Ersmäss började att firas i Tegelsmora. Det var för 25 år sedan. Första upplagan genomfördes år 1993.

Året innan föddes idén, 1992 då Eric Sahlströmsstatyn i brons invigdes som ett minnesmärke efter den mästerlige kompositören, inspiratören, innovatören och musikern Eric Sahlström. Eric Sahlströms största bedrift var att han försåg Sverige med ett ”alldeles eget” instrument, nyckelharpan.

– Invigningen av statyn blev en folkfest utan dess like. Då började vi tala om att fira Eric Sahlström på Ersmäss. Det finns ju en helig Erik som firas på Eriksdagen, men här är ju Eric Sahlström bygdens son, säger Karl-Gunnar Marklund om hur firandet startade.

Här är spelmannen Eric helig.

– Vi har verkligen gjort Eriksdagen till vår egen högtidsdag, då vi uppmärksammar Eric Sahlström, säger Karl-Gunnar Marklund som är övertygad om att firandet av Ersmäss kommit för att stanna i Tegelsmora.

Som alltid startar firandet med buskspel halv sju på kvällen vid hembygdsgården. Spelmän från trakten och spridda delar av Uppland letar upp en spelkamrat och spelar tillsammans i små grupper i naturen. Självklart kan man räkna med en hel del Sahlströmlåtar. Sedan börjar allspelet vid Sahlströmsstatyn. Statyn har gjorts på det viset att det är meningen att en spelman kan sätta sig ner bredvid Eric Sahlström och spela.

Kvällen avslutas med en kort andakt i Tegelsmora kyrka och en konsert som ges av musikeleverna från Eric Sahlströminstitutet.

Arrangörer är Eric Sahlströms minnesfond, Tegelsmora hembygdsförening, Vendel-Tegelsmora församling.

Ersmäss firas på få ställen i landet. I Tegelsmora görs det till minne av Eric Sahlström, mannen bakom nyckelharpsspelandet i Sverige.

Ersmäss var under den katolska tiden en stor högtid i Sverige.

Bakgrunden till firandet är den 18 maj 1160. Då var kung Erik Jedvardsson på en mässa i Uppsala och angreps av den danske prinsen Magnus Henrikssons män och halshöggs. Sedan dess blev Erik kallad den helige och det spreds rykten om de mirakel som skedde vid hans grav eller med dem som anropade hans förböner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om