Samhällsmedicinska enheten vid Landstinget i Uppsala län genomför regelbundet undersökningar där ungas hälsa belyses. Vartannat år sedan 2003 har enkäter besvarats av högstadie- och gymnasielever. Undersökningarna går under namnet Liv och Hälsa Ung. Där visas att flickor på högstadiet och gymnasiet röker mer än pojkar i samma ålder. Men andelen flickor som röker i årskurs två på gymnasiet har minskat medan andelen pojkar i samma ålder som röker dagligen har ökat något.
Uppsala kommun har en drogpolicy som bland annat innefattar visionen att tobaksanvändandet bland unga ska minska.
Hur man jobbar med detta ute på fältet skiljer sig mellan de olika fritidsgårdarna och skolorna. Helen Sverkel är skolsköterska och jobbar på fyra olika gymnasieskolor i Uppsala. En av hennes arbetsuppgifter är att ha motiverade samtal med eleverna och prata kring risker med rökning. Hon efterlyser tuffare tag på skolorna och att eleverna själva ska få vara med och tycka till om hur arbetet för rökfria skolor ska se ut.
– Det har blivit lite inne igen att röka och det är synd. Med den kunskap och upplysning som finns i dag borde ingen röka, säger Helen Sverkel.
På fritidsgården Fyrisgården samlas främst ungdomar i 13-20 års åldern. För att uppmuntra dem att sluta röka bjuder personalen på tårta om någon som röker lyckas ha uppehåll under en termin. Under de senaste tolv åren har fritidsgården bjudit på en tårta.
- Det är sorgligt men sant att vi inte fått tillfälle att bjuda på fler. Det är svårt att veta hur man ska få dem att inte röka. De som röker gör det utanför vårt område och vi kan ju inte gå runt och vara vakter där. Men vi kör med öppna kort och talar om att vi aldrig skulle ljuga om deras föräldrar ringer och frågar om de röker, säger Fredrik Wilund, fritidsledare och verksamhetsansvarig på Fyrisgården.
Ett annat ställe där ungdomar samlas är Ungdomens hus. Cafébiträdet Johannes Wanngren har jobbat där i två år och uppskattar att två tredjedelar av dem som besöker lokalen röker. De går ner till ån eller står utanför lokalen på olika ställen. Men att komma med moralkakor kring hur farligt det är tycks inte vara en lösning.
– När det kommer till rökning försöker jag att inte läxa upp dem. Jag vill inte gå runt med en pekpinne, de måste känna att de får vara sig själva här men naturligtvis uppmuntrar jag inte dem att röka, säger Johannes Wanngren.