Tomteverkstan i Tärnsjö tar jullov

Att garva läder på gammalt manér är kanske mer i tiden än någonsin. Nu stänger Tärnsjö garveri fabriken för 2019 med ett bra år bakom sig.

Andreas Drugge och Jonas Wallo i en av sysalarna på Tärnsjö garveri.

Andreas Drugge och Jonas Wallo i en av sysalarna på Tärnsjö garveri.

Foto: Ebba Örn

Tärnsjö2019-12-24 07:30

I vanliga fall brukar det vara lugnt på garveriet såhär några dagar innan jul, men året som gått har varit mer hektiskt än vanligt. För bara några timmar sedan skickades de sista ordrarna innan helguppehållet och nu börjar en stillhet lägga sig över fabriksvåningarna.

– De närmaste dagarna ska vi egentligen bara inventera, vi brukar göra det inför jul eftersom det vanligtvis är mindre att göra då. Men det har jobbats hårt in i det sista, för bara en vecka sedan var nio av tio maskiner upptagna. Verkligen tomteverkstad, säger Andreas Drugge, vd på Tärnsjö garveri.

Lädergarveriet vid Tärnsjön startades 1873. Då fanns det flera hundra i Sverige, i dag är Tärnsjö ett av tre. På bottenplanet, i själva garveriet, slår en skarp lukt emot en när man stiger in. Här sker mycket av grovjobbet. Hit levereras saltade nöthudar som avhåras i trummor med kalk. I nästa steg renskärs och spaltas de och så småningom garvas hudarna med bark. Efter det följer en process av torkning, pressning, färgning och ytbehandling innan lädret är färdigt att användas till skor, väskor, möbler, sadlar.

Att garveriets kundlista fortsätter att växa, trots en sviktande konjunktur, tror Andreas Drugge bland annat beror på att de är en av få aktörer i världen som profilerat sig på att garva vegetabiliskt med bark. Sedan några år tillbaka jobbar de även med spårbarhet, vilket innebär att det går att följa lädret hela vägen bak till den gård som djuret kom från.

– Det vanligaste är att garva med krom, men vi försöker renodla och ta fram lädret så naturligt det går. Att använda bark är ett väldigt miljövänligt sätt. Det gäller även färgerna som vi använder. Det blir ett helt annat liv i det här lädret, det åldras väldigt vackert, säger han.

Längst upp i husets sysalar görs finliret. På golv och bänkar står prototyper av produkter som ska visas på olika designveckor efter årsskiftet. Jonas Wallo, chef för sadelmakeriproduktionen, får vackert skjuta upp sin lunch och följa med och peka så att de inte råkar fångas på bild.

Nu väntar två dagars inventering av lagret innan det är dags att stänga över jul och nyår. Sedan väntar troligen ett minst lika hektiskt 2020 bakom kröken.

– Vi är redan väldigt uppbokade för våren. Det är en rolig tid, då har vi besök från designers som kommer hit och gör prototyper till mässor, säger Jonas Wallo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!