De senaste åren har Tärnsjö skola sett en förändring i språket, där nedsättande ord förekommer både i och utanför klassrummet. På ett föräldramöte i början av hösten efterfrågade skolan hjälp från föräldrar för att komma tillrätta med problemen.
– Många av de här svordomarna är ett sätt att förminska andra, det slutar med att elever mår väldigt dåligt. Det förekommer såklart på alla skolor, men vi kände att vi behövde göra något åt det, säger mellanstadieläraren Thomas Österberg.
Han tycker sig redan se en förbättring hos sina elever. Samtalen hem har blivit färre och eleverna använder ett annat språk när de vet att det väntar en diskussion hemma annars.
Men sjätteklassaren Linn Andersson håller inte helt med.
– Jag tror att den här regeln behövs men det hjälper inte jättemycket, folk svär fortfarande hela tiden. Men om man inte hade haft regeln hade nog många slängt ur sig ännu mer.
Astrid Marcusson går i klassen under. Hon säger att hon är så van att hon inte bryr sig längre.
– Men ibland kan man se att andra blir ledsna, det syns på deras blickar att de blir ledsna inombords.
Susanne Larsson Pajuvirta, tillförordnad rektor på skolan, menar att det här är ett sätt att komma åt även andra typer av kränkningar.
– Många gånger när elever är fysiska mot varandra har det börjat med att de kallat varandra saker. Ett grovt språk gör det lättare att ta nästa steg. Kan man stävja språket, kanske man kan stävja det andra också.