Sadelmakeriskolan har flyttat in

Sedan 1993 har elever från hela Norden lockats till Tärnsjö för utbildning i läderhantverkets ädla konst. Nu har Sadelmakeriskolan flyttat in mitt i samhället och på lördag invigs lokalerna med öppet hus och bandklippning av självaste landshövdingen.

Therese Hagberg i sytagen.

Therese Hagberg i sytagen.

Foto: Johan Eriksson

Tärnsjö2015-09-09 10:00

Det moderna läderhantverket i Tärnsjö har sitt ursprung i Tärnsjö garveri, som grundades 1873 och som 40 år senare öppnade en sadelmakeriavdelning, främst för att serva traktens bönder. I dag är Tärnsjö garveri ett av tre kvarvarande garverier i Sverige och sadelmakeriet har ”statusföretag” som Volvo och Ikea i kundstocken.

Med den historiska ryggsäcken i bagaget kändes det därför ganska naturligt när den innovativa trion Nils Nyman, Torbjörn Lundin och Hans Ekström 1993 grundade Stiftelsen Sadelmakeriskolan i Tärnsjö och drog igång en yrkesutbildning på tredje våningen i garveriets fastighet. Några år senare växte utbildningen med ett tredje läsår och sedan 2011 har Sadelmakeriskolan status som Yrkeshögskola.

– När skolan startade var det för att det behövdes utbildade sadelmakare, den gamla yrkeskåren var pensionsmässig, sadelmakeri har traditionellt annars varit uppbyggt kring det gamla lärlingssystemet, berättar Maud Wåhlén, utbildningsansvarig och rektor på Sadelmakeriskolan.

Den treåriga utbildningen, den enda i sitt slag i landet, leds av fyra instruktörer och har två inriktningar. Dels traditionellt sadelmakeri inom hästsport i läder, dels bilsadelmakeri där fokus ligger på tunnare material som plymåläder, tyg och vinyl.

Fram till i somras har Sadelmakeriskolans hemvist varit ovanpå garveriet i Tärnsjö - men när årets hösttermin drog igång i början av augusti möttes de 29 eleverna av nya lokaler i form av den gamla Konsumlokalen mitt i samhället.

– Flytten berodde på att garveriet behövde ha lokalerna själva, och anledningen till att vi hamnade här var att den bedömdes som inredningsbar för skolans ändamål, förklarar Maud Wåhlén som mött mycket positiv respons från vanliga Tärnsjöbor över flytten.

– Många tycker det är bra för orten att det blivit liv och rörelse här igen.

Sedan i våras har den tidigare Konsumbutiken på 500 kvadratmeter byggts om till två ljusa och fräscha avdelningar med bland annat arbetsbänkar, symaskiner och verktygstavlor.

Det är liv och rörelse i de två undervisningssalarna där eleverna är fullt upptagna med sina olika projekt. På avdelningen för bilsadelmakeri är två elever i full färd med att lägga sista handen vid ett egendesignat verktygsbälte i läder.

– Det är gjort för att passa en sadelmakare, berättar 24-åriga Jorunn Strid, ursprungligen från Mariestad, som går andra terminen på Sadelmakeriskolan.

Gemensamt för dem båda är fascinationen för det genuina läderhantverket, vilket också lockade dem till Sadelmakeriskolan.

– Läder är ett så häftigt och levande material som det går att göra så mycket med, fortsätter Jorunn och får medhållande nickar från elevkollegan.

– Möjligheten att få ”vara hantverkare på riktigt” lockade mig hit. Målet är att starta eget efter utbildningen och skapa specialdesignade produkter, säger 32-årige Jonas Wallo som flyttat till Tärnsjö från Nyköping.

Vid ett bord lite längre bort arbetar 54-åriga Gunilla Hall med stoppningsarbete av en hästsadel. Hon har just påbörjat sin fjärde termin på Sadelmakeriskolan.

– Jag gjorde allvar av drömmen att utbilda mig inom sadelmakeri, tidigare har jag jobbat som fritidspedagog, förklarar Gunilla som pendlar till skolan från Valbo.

I Sadelmakeriutbildningen ingår också 25 procent lärande i arbete (LIA) där eleverna får chans att prova på läderhantverket ute på olika företag. För elever på bilsadelmakerisidan kan de stora bilföretagen bli framtida arbetsgivare.

– Vi har en del elever som gör sin LIA på exempelvis prototyp- och designavdelningen på Volvo i Göteborg och de som gör bra ifrån sig är attraktiva för de här företagen, berättar Maud Wåhlén.

När det gäller flytten är de elever vi frågar försiktigt positiva till de nya lokalerna även om en och annan saknar charmen de upplevde i de gamla garverilokalerna.

– Där satt hantverket på något sätt i väggarna. Men, visst är det bra här också, det är inget snack om saken, säger 33-årige Stockholmaren Martin Nurmi som går tredje terminen på Sadelmakeriskolan och som just den här dagen jobbar med en egendesignad arméinspirerad ryggsäck.

Nu förbereder sig alla på skolan för högtidlig invigning av de nya lokalerna. På lördag förmiddag bjuds allmänheten in till öppet hus och på plats för att klippa bandet finns då också landshövdingen Peter Egardt.

– Vi hoppas på besök från allmänheten men också från tidigare elever och från personer som är intresserade av att gå utbildningen i framtiden, säger Maud Wåhlén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!