I nästan 20 år har Biologisk myggkontroll, med Jan Lundström och Martina Schäfer i täten, arbetat för att begränsa översvämningsmygg i nedre Dalälvsområdet. Att gå över området med det biologiska bekämpningsmedlet VectoBac G har tidigare krävt nya tillstånd från Naturvårdsverket inför varje säsong, men i år har myndigheten gett tillåtelse för bekämpning 2020, 2021 och 2022.
– Ett väldigt bra besked tycker jag. Dels är det skönt att vi inte behöver ansöka varje år, men framförallt är det skönt för befolkningen och besökare. Nu behöver de inte oroa sig för att vi ska missa första bekämpningen på grund av fördröjda beslut, säger Jan Lundström.
Beslutet innebär att Biologisk myggkontroll mellan maj och augusti 2020, 2021 och 2022 har rätt att bekämpa mygglarver i områden kring Nedre Dalälven, bortsett från tre delar av området i Gävleborgs län. Samtidigt ställer Naturvårdsverket krav på att Biologisk myggkontroll i slutet av treårsperioden ska visa upp en plan för hur användningen av VectoBac G på sikt ska minska.
– Jag lyfte lite på ögonbrynen när jag såg det. I en utredning från 2013 hävdas det att slåtter och bete kan minska översvämningsmygg, men det finns ingen fakta som tyder på det, säger Jan Lundström.
Betyder det att sådana åtgärder har testats och inte visat sig fungera?
– Vi har tagit prover i 20 år och jämfört hur mycket larver vi hittar i områden med och utan slåtter och bete. Skillnaden är i stort sett ingen alls. Vad gäller bete ser vi en svag tendens till minskning av larver, men fortfarande på tok för mycket för att lämna områdena obekämpade.
Bakom ansökan till Naturvårdsverket står Nedab (Nedre Dalälvens Utvecklings AB). I år har Biologisk myggkontroll för första gången även fått godkänt att bekämpa översvämningsmygg i Forshaga i Värmland.