I Åsbo är det påsk året runt

Påsktid är lika med äggtid. Men för Pär Jansson i Åsbo, Tärnsjö, är det ägg som gäller året runt. Hans 8000 hönor värper stadigt runt 7500 ägg per dygn – sommar som vinter.

Tre ägg i olika modeller. Det lilla ägget är lagt av en unghöna, det mellersta är av normal storlek medan det stora antagligen har två gulor.

Tre ägg i olika modeller. Det lilla ägget är lagt av en unghöna, det mellersta är av normal storlek medan det stora antagligen har två gulor.

Foto: Johan Eriksson

Tärnsjö2015-04-01 09:48

Snart är det påsk – den del av året när svenskarna fördubblar sin äggkonsumtion. Under påskveckan går det åt 2000 ton ägg och på påskafton kulminerar det då det äts uppskattningsvis sex ton ägg i timmen i de svenska hemmen. Men det är inte bara under påsken som svenskarna äter mycket ägg. Faktum är att konsumtionen under de senaste sex åren ökat från i genomsnitt 197 ägg per person och år till 222 i fjol.

En som kan det här med hönor och ägg är Pär Jansson, äggbonde i Åsbo, Tärnsjö, som har 8000 hönor av hybridrasen Bovans boende i hönshuset på gården.

– Produktionen är ungefär 7500 ägg per dygn, en gång i veckan året runt rullar det en lastbil härifrån fullastad med cirka 45 000 ägg varje gång. Enda skillnaden när det närmar sig påsk är att direktförsäljningen ökar på gården, men det är ungefär lika vid alla storhelger, berättar Pär Jansson.

Under våren har han gått över till ekologisk äggproduktion på gården. Det har bland annat inneburit att antalet hönor minskats med 20 procent, att ekologiskt foder används, att hönorna har möjlighet till utevistelse och att det finns dagsljus året runt i en del av hönshuset. Det mesta i hönshuset är automatiserat, från utfordring och mockning till att äggen via ett rullande band tar sig bokstavligen direkt från hönsrumpan till förpackningsstället.

– Det mesta av mitt jobb handlar om att ha tillsyn av djuren och att ha koll på det tekniska, det gäller exempelvis foder, vatten och temperaturer som kontrolleras via en display. Visst skulle det vara trevligt med mer manuellt jobb bland hönorna men det är ju omöjligt när man driver en anläggning av den här storleken, säger han.

Att ägget har ett slags magiskt och trivsamt skimmer över sig håller Pär Jansson med om. Medan vi pratar plockar han också fram tre ägg i olika storlekar och förklarar:

– Det lilla ägget, som säkert saknar gula, är lagt av en unghöna som inte riktigt kommit in i rutinerna än, det mellersta är av normal storlek medan det stora antagligen har två gulor, hönan hickade nog till lite när hon lade det.

Vad är då din egen relation till ägget?

– Det symboliserar på något sätt grunden för själva livet. Men om det sen var hönan eller ägget som var först låter jag vara osagt, säger Pär Jansson med ett leende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!