Fram till 1988 deponerades slam från Tärnsjö ånggarveri och reningsverket i Tärnsjö i den gamla torvtäkten Gäddsjömossen strax utanför Tärnsjö. Med anledning av det har Heby kommun beställt en åtgärdsutredning som företaget Ramboll har genomfört. I utredningen menar företaget att det förekommer höga kromföroreningar i området och att det finns en spridningsrisk till ytvattnet i närliggande dikessystem. En av de kromtyper som förekommer i Gäddsjömossen är sexvärt krom. Den anses vara den mest toxiska formen av krom och kan orsaka allergiska reaktioner och kan vara cancerframkallande. I utredningen skriver Ramboll att det finns en "oacceptabel risk för människors hälsa och miljön på grund av föroreningarna".
Kommunen menar att undersökningen visar att risken att föroreningarna sprider sig är liten. Enligt kommunens bedömning har området naturliga förutsättningar att hindra spridning. Bland annat då torven är en tät jordart som har en naturlig förmåga att binda föroreningar. Vidare menar kommunen att platsens läge också minskar risken för att människor ska påverkas.
— Området för den tidigare slamdeponin är svårtillgängligt, saknar rekreationsvärde och bedöms ha ett lågt skyddsvärde. Risken för människor och djur att exponeras för föroreningen, är mycket liten. Detta eftersom området är att betrakta som en plats där mycket få människor befinner sig i närheten av, samt att det begränsade område där föroreningen finns, redan är stängslat, säger Anna Johansson, teknisk chef på Heby kommun.
Vilka typer av åtgärder behövs för att föroreningarna inte ska spridas eller påverka människor och djur?
— Ytterligare ett mindre område som i dag är utanför det befintliga stängslet kring slamdeponin kommer behövas stängslas in. Tillsyn och underhåll av stängslet behövs också för att människor som vistas i närområdet inte ska komma i kontakt med föroreningarna. För att ha kontroll på att spridning av förorening inte sker till närliggande dikessystem och omgivning, är föreslagen åtgärd provtagning i enlighet med kontrollprogram. Heby kommun har ett pågående ärende hos Lantmäteriet gällande köp av den del av fastigheten där deponin ligger. Detta för att ansvaret därefter helt och fullt ligger på kommunen i egenskap av fastighetsägare.