Efter alla utsläppen – nytt hopp för den förgiftade sjön

Efter många år av stora giftutsläpp tillhör den lilla sjön i Norduppland en av länets mest förgiftade platser. Nu väcks hopp om nytt liv för Tärnsjön. Men om den går att rena är fortfarande oklart.

Den lilla sjön Tärnsjön vid Tärnsjö garveri tillhör en av länets mest förorenade platser.

Den lilla sjön Tärnsjön vid Tärnsjö garveri tillhör en av länets mest förorenade platser.

Foto: Lars Johansson

Tärnsjö2024-12-06 11:00

Nyheten i korthet

  • Tärnsjön, en sjö svårt förorenad av historiska utsläpp från Tärnsjö garveri, ska nu utredas för möjlig rening.
  • Mark- och miljööverdomstolen har beslutat att det nuvarande garveriet ska ansvara för och bekosta en åtgärdsutredning för sjöns bottensediment, trots att de inte ligger bakom föroreningarna.
  • Det finns oro för spridning av föroreningar till grundvattenmagasinet i åsen, där Heby kommun hämtar dricksvatten, men kommunen försäkrar att regelbunden provtagning utförs för att säkerställa att föroreningarna inte sprids.

På ytan ser den ut som vilken idyllisk liten insjö som helst. Ett tunt istäcke ligger över Tärnsjön den här förmiddagen, så något badväder råder inte. Men innehållsdeklarationen i vattnet får förmodligen de flesta att avstå, oavsett väder.

I somras gjordes de senaste provtagningarna i sjön. Resultaten visar att mängden av metallen krom på vissa platser passerar gränsvärdet för "mycket hög halt" 158 gånger. Det finns även mycket höga halter av gifter som PAH-ämnen och PCB. Dessutom konstateras nu även för första gången det miljöfarliga ämnet pfas i sjön.

Allt handlar om historiska föroreningar som funnits i sjön i många år när processer vid Tärnsjö garveri ledde till stora utsläpp, framför allt innan garveriet kopplades in på det kommunala reningsverket på 1960-talet. Dagens Tärnsjö garveri tog över på 1990-talet och bedriver enbart garvning utan farliga utsläpp.

undefined
I Tärnsjön finns extrema halter krom och PCB. Även det miljöfarliga ämnet pfas har konstaterats.

Nu har mark- och miljööverdomstolen beslutat att det nuvarande garveriet i Tärnsjö ska ansvara för och bekosta en utredning av bottensedimentet i sjön. Det är där som de högsta halterna av krom noterats. Enligt domen ska företaget utreda "vilka åtgärder som är miljömässigt motiverade och rimliga ur kostnadssynpunkt". Detta trots att de nuvarande ägarna till Tärnsjö garveri inte ligger bakom de föroreningar som finns i Tärnsjön. 

Tärnsjö garveri vill i dagsläget inte kommentera domen. Torgny Eriksson, miljöchef vid garveriet svarar så här via mejl:

"Vi har anlitat konsulter som ser över domen och hur vi ska redovisa åtgärdsutredningen i steg och kostnader. Vi har ännu inte fått någon återkoppling från vår konsult".

Länsstyrelsen väntar nu på utredningen och vilka åtgärder som föreslås där.

Hur förorenad är sjön? Kan man bada och fiska i den?

– Vid tidigare undersökning som har gjorts har man inte hittat någon fisk i sjön. Länsstyrelsens uppfattning är att sjön inte används som badsjö, det har inte varit aktuellt att gå ut med någon rekommendation kring bad. De högsta halterna av föroreningar finns i sedimenten och de djupare delarna av sjön, svarar Stefan Nyström, miljöskyddshandläggare vid länsstyrelsen i Uppsala län, via mejl.

Kommer det gå att rena sjön från alla gifter?

– Svårt att svara på. Länsstyrelsen har i nuläget inte underlag för att bedöma vad som är tekniskt möjligt och ekonomiskt skäligt gällande åtgärder av sedimenten i sjön.

Vad finns det för risker med föroreningarna?

– Det är uppmätt höga halter av framförallt krom i sedimenten och det djupare vattnet i sjön. Det finns en risk för spridning av föroreningar till grundvattenmagasinet i åsen. Vissa uppmätta ämnen, som pfas är svårnedbrytbara och har stor potential till spridning. 

Heby kommun hämtar dricksvatten ur Dalkarlsåsens grundvattenmagasin som ligger i området. Någon oro för att föroreningarna i Tärnsjö ska sprida sig vidare finns dock inte inom tekniska enheten vid kommun. 

"Provtagning av grundvatten vid Tärnsjön och i kommunens vattentäkt utförs regelbundet för att säkerställa att föroreningarna inte sprids till grundvattnet", skriver kommunens tekniska chef Hanna Emilsson i ett mejl.

Flera farliga ämnen

PCB: Ett samlingsnamn för 209 olika giftiga och svårnedbrytbara ämnen (polyklorerade bifenyler). Användningen förbjöds 1978.

Pfas: En förkortning av "per- och polyfluorerade alkylsubstanser". Det är långa kolkedjor som innehåller fluor. De är mycket stabila och bryts inte ner i naturen.

PAH-ämnen: Gruppen polycykliska aromatiska kolväten (PAH) består av flera hundra ämnen. PAH-föreningar har minst två förenade bensenringar. PAH är den största grupp av cancerogena ämnen som vi känner till idag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!