På ett halvår har Nora Tärnsjö hembygdsförening med drygt 100 medlemmar gjort av med 6 533 kubikmeter vatten till en kostnad av 246 572 kronor. Räkningen fick Jakob Martinell i hembygdsföreningen att häpna.
– Med tanke på att vi i vanliga fall har en årskostnad på omkring 6 000 kronor, så var det hela ofattbart, säger han.
Mängden vatten kan vara svår att förstå, men en simbassäng med olympiska mått är 50 meter lång och 25 meter bred och innehåller 2,5 miljoner liter vatten om den är 2 meter djup. Vattenmängden som hembygdsföreningen gjort av med skulle i så fall motsvara vad som ryms i två och en halv OS-bassäng.
Att något är fel är alla eniga om. Enligt Jakob Martinell brukar förbrukningen vara 45 kubikmeter om året. Föreningen har hört av sig till kommunen som menar att det måste röra sig om en läcka på ledningen.
– Vi hade en läckande kran som vi åtgärdade sedan kommunen noterat ökad förbrukning. Sedan hörde man av sig en gång till angående vår förbrukning och då beslutade vi att byta ut vattenledningen.
Jakob Martinell satt själv i grävmaskinen när den 90 meter långa ledningen byttes ut och såg ingen onormal fukt.
– Med den volymen vatten i marken vid hembygdsgården så måste det ha märkts, även om marken är lättdränerad. Dessutom var det inte bara vi, utan även flera privatpersoner i Tärnsjö som fick höga vattenräkningar, säger Jakob Martinell.
I dialog med kommunen har man nu fått räkningen halverad. Men det är fortfarande cirka 129 000 kronor som ska betalas.
Har ni råd med det?
– Om vi får en avbetalningsplan på 15 år så kan vi betala.
Enligt Hanna Emilsson, teknisk chef vid Heby kommun, är anledningen till den kraftigt ökade vattenförbrukningen att det varit en läcka – och en ganska rejäl sådan.
– Det är olyckligt för föreningen förstås, men vi har gjort en avskrivning och halverat summan de ska betala för att minimera skadan kostnadsmässigt. Mer kan vi inte göra enligt våra föreskrifter, säger Hanna Emilsson.
– Vi har bytt till nya digitala vattenmätare i Tärnsjö där vi kan följa förbrukningen i realtid och vi såg ganska tidigt att det var något som inte stämde med förbrukningen där. Vi har även skickat vattenmätaren på tekniskt kontroll och den fungerar som den ska, säger Hanna Emilsson.
Borde inte en läcka märkts även ovan jord?
– Det som är så unikt för Tärnsjö är att det är så mycket sand i marken. Därför rinner vattnet undan snabbt och marken hinner aldrig bli vattensjuk. Det är också därför som vi började att byta till digitala mätare i just Tärnsjö.