Bakade bröd på gammalt vis

En inblick både i mjölnarlivet och i den urgamla baktraditionen fick besökarna vid Fest i Heby-arrangemanget vid kvarnen och mjölnarbostaden i Ingbo.

Brödbak. Mattias Landén bakar bröd på gammalt vis assisterad av Dick Åström från föreningen Ingbo källor &varn.

Brödbak. Mattias Landén bakar bröd på gammalt vis assisterad av Dick Åström från föreningen Ingbo källor &varn.

Foto: Johan Eriksson

Tärnsjö2016-07-04 10:00

Svetten lackar i pannan medan ännu en degklump förvandlas till ett prydligt och cirkelrunt rågbröd. Östervålabon Mattias Landén, som både är konditor och gymnasielärare vid konditorprogrammet, är den här dagen inlånad för att baka bröd på riktigt gammalt vis i mjölnarbostaden i Ingbo, Tärnsjö.

– Den här baktraditionen går tusentals år tillbaka i tiden och är grunden för den moderna brödbakningen. I den här landsändan bakades det oftast hårt spisbröd som hängdes upp i taket och blöttes upp med lite buljong när det skulle ätas, berättar han.

Receptet är gammalt och mjölet till ”Ingbokakan” är hämtat från den intilliggande kvarnen som hålls vid liv tack vare medlemmarna i föreningen Ingbo källor och kvarn.

– Intresset för både kvarnen och de gamla bakmetoderna är stort just nu, vi har nästan alltid besökare här under hela sommarhalvåret, berättar eldsjälen Torsten Landén som tillägger att kvarnen har riktigt gamla anor.

– Den omnämns första gången i ett dokument från 1494.

Många av de yngre besökarna inne i mjölnarbostaden tittar fascinerat på medan degkakorna en efter en placeras i den vedeldade stenugnen. För Tärnsjöbon Bertil Karlsson är bakmetoden mera välbekant där besöket i mjölnarbostaden blir något av en tidsresa.

– Den här doften växte jag upp med i barndomshemmet där vi var 14 syskon. Det var många munnar att mätta och det var oftast just rågbröd som bakades. Det är många minnen som poppar upp, säger Bertil Karlsson med ett leende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!