Tidiga sjukintyg väcker reaktioner

Regeringens förslag om sjukintyg från första dagen skulle vara omöjligt att genomföra med dagens vårdresurser, säger tf primärvårdsdirektör Ulf Theen, Uppsala.- Det finns inte utrymme att börja prioritera snuvor och feber på vårdcentralerna.

Sverige2007-04-13 09:52
Från 1 januari 2008 ska anställda kunna tvingas lämna sjukintyg från första dagen, föreslår regeringen. Ansvariga ministern Cristina Husmark Pehrsson säger till Dagens Eko att det inte handlar om att jaga fuskare, utan om sådant som att upptäcka missbruk och förebygga längre sjukskrivningar.
- Om företagshälsovården skulle få ansvar för intygen har vi inga synpunkter. Men om den offentliga vården belastas med detta blir det problem, säger Ulf Theen.

Sjukvården har sedan tidigare en prioritering av kroniska, allvarligare sjukdomar framför enklare, som förkylningar. Om de senare nu skulle prioriteras upp skulle de förra drabbas, tror han.
- En möjlig lösning vore att vidga sjukintyget så att det kan skrivas även av sjuksköterskor och sjukgymnaster. Men som reglerna ser ut i dag är det inte möjligt.
- Även om vården skulle få extra resurser till att genomföra förslaget räcker inte antalet läkare vi har, säger Ulf Theen.
Gunilla Granberg, avdelningschef för HTF i Västerås, förstår inte alls tanken bakom regeringsförslaget.
- Det finns redan i dag i kollektivavtalet att det går att begära förstadagsintyg vid upprepade korttidssjukskrivningar. Och efter sex sjukskrivningstillfällen på ett år ska den anställde ha ett rehabmöte med arbetsgivaren och sjukvården.

Hon tror i stället att allmänna förstadagsintyg kan leda till missbruk av arbetsgivare i branscher med hög personalomsättning och många ungdomar, som hos telemarketingföretagen.
- Jag ser också framför mig en mängd problem för personer med vissa sjukdomar, som att de med vinterkräksjuka eller hög feber måste ta sig till läkare och kanske smitta andra på vägen.
- En särskild grupp som hör av sig till oss och är förtvivlade är alla som har återkommande migränanfall. Jag tror att det är svårt att föreställa sig deras situation när ett mörkt rum och tystnad är allt de behöver på sin första sjukdag, säger Gunilla Granberg.

I dag kan många anställda vara hemma en vecka utan intyg, i vissa branscher kan intyg krävas tidigare. Regeringen tycker att det är rimligt att arbetsgivaren ska betala för sjukbesöket, men vill inte tvinga någon. Vem som ska betala avgörs från bransch till bransch beroende på hur kollektivavtalet ser ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om