Statsvetaren förklarar: Löfven avgår – vad händer nu?

Stefan Löfven har meddelat sin avgång och riksdagens talman Andreas Norlén sätter igång jakten på nästa regeringsbildare. UNT har pratat med statsvetaren Li Bennich-Björkman om vad som är att vänta framöver.

"Nu är det förhandling som gäller" säger Li Bennich-Björkman, skytteansk professor i statsvetenskap och vältalighet vid Uppsala universitet.

"Nu är det förhandling som gäller" säger Li Bennich-Björkman, skytteansk professor i statsvetenskap och vältalighet vid Uppsala universitet.

Foto: MIKAEL WALLERSTEDT

Sverige2021-06-28 11:46

Under en pressträff på måndagen meddelade statsminister Stefan Löfven sin avgång. Beskedet kommer efter den veckas betänketid som statsministern fick på sig att fatta ett beslut efter den misstroendeomröstning mot honom som hölls måndag 21 juni. Avgången innebär att riksdagens talman, Andreas Norlén, tar över tyglarna för att hitta en regeringsbildare, det vill säga tilltänkt statsminister.

– I svensk politik behöver en regeringsbildare inte ha egen majoritet, men han eller hon måste kunna regera – alltså kan personen inte ha en majoritet emot sig, förklarar Li Bennich-Björkman, skytteansk professor i statskunskap och vältalighet vid Uppsala universitet. 

Sverige befinner sig alltså återigen i en situation liknande den efter riksdagsvalet 2018. Då tog det fyra månader för Andreas Norlén att få fram en regering. Men Li Bennich-Björkman är tveksam till att det ska ta lika lång tid igen. 

– Det är nog talmannen samt övriga inställda på att undvika. Man har lärt sig en del om hur den här typen av processer snabbas på. 

Men talmannen kan däremot inte föreslå ett obegränsat antal regeringsbildare. Andreas Norlén har fyra försök på sig. Om inget av förslagen går igenom kommer valurnorna att behöva plockas fram i förtid ändå – trots att Stefan Löfven under dagens presskonferens tryckte på att ett extraval inte var för Sveriges bästa i nuläget. Ett sådant val skulle dessutom ligga ännu närmre det ordinarie riksdagsvalet 2022 än om det utlysts extraval under måndagen. 

– Det skulle vara absurt, säger Li Bennich-Björkman och fortsätter: 

– Nu är det förhandling, förhandling, förhandling som gäller. Men den här gången med en tredje part med i spelet – talmannen. 

Vilken slags regeringsformation kan vi vänta oss?

– Det är svårt att sia om. Det måste vara en formation som också kan få igenom sin budget. 

Även om hon själv i nuläget inte vill spekulera alltför mycket i hur Sveriges framtida regering kan komma att se ut tror Li Bennich-Björkman att det kan ha funnits en tydlig idé redan innan statsministerns pressträff. Är så fallet kan vi veta mer inom en snar framtid.

– Då kan det gå ganska snabbt – man vill inte upprepa 2018 års långbänk. Kanske har vi besked redan om en vecka. Annars är det bara att ha tålamod som gäller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!