Soppa, lax och konst på menyn
Påsken och konsten hör ihop, i varje fall i Norduppland. I Järnboden i Harg höjer man ribban och retar inte bara synnerverna utan även smaknerverna. Soppa, konsthantverk, lax och oljemålningar, om vartannat. Är det maten som ska locka konstkunder eller tvärtom?
Jonas Åkerlund slevar upp.
Foto: Hans E Ericson
Tio konsthantverkare ställde ut, däribland Kicki Freese som tillverkat ett mellanting mellan konst och mat, ett vackert dukat påskmåltidsbord med vävda dukar och konstfulla ägg.
På övervåningen visade Hargkonstnären Anders Hultman oljemålningar med anknytning till påsken, parafraser på kända konstverk, bland annat Nattvarden av Leonardo da Vinci.
För maten stod cateringföretaget King Street, som en gång höll till på Kungsgatan i Uppsala men som numera huserar i Hargshamn. Maten man bjöd ut var mestadels närproducerad, bland annat lax från Grisslehamn och desserten, en bakelse gjord på havtorn från Gräsö, med mandelbeskvibotten och italiensk maräng på toppen.
- Jättegodkänt, sade Hargshamnsbon Arno Unge om soppan. Bra kryddad med riktigt färsk ingefära. Havtornsbakelsen var absolut något utöver det vanliga.
Det var flera än han som slickade sig om munnen. På plats fanns kocken Jonas Åkerlind, som alltså hade samma uppgift som konstnärerna, att höja konstbesökarnas totalupplevelse.
Hur får man till det där lilla extra på smaken?
- Lång yrkesvana, blir det enkla svaret.
Järnboden brukar ofta ha konstutställningar. Men i år var det faktiskt första gången man var med och visade konst på påsken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!