Skärpt kontroll av importerad kyckling

Livsmedelsverket har granskat förekomsten av främmande proteiner i köttberedningar av kyckling. Inga otillåtna substanser hittades. Men verket menar att detta inte utesluter förekomsten.

Sverige2004-02-06 00:00
EU-kommissionen kommer under året att skärpa kontrollen efter rapporter om otillåtna tillsatser i köttberedningar. Dessa utgör en allvarlig hälsorisk för allergiker.
Efter rapporter från Storbritannien och Irland om att främmande proteiner från andra djurslag tillsats kycklingkött för att detta ska binda mer vatten beslutade Livsmedelsverket förra att göra en granskning. I andra länder har myndigheterna hittat kyckling vars ursprungliga vikt ökat med 40 procent till följd av proteintillsats. I Sverige har branschen som policy att kycklingberedningar får innehålla högst 13 procent vatten.

28 prover
Totalt har 28 prover tagits vid de anläggningar där Livsmedelsverket har tillsyn. Även miljöförvaltningarna i Stockholm och Göteborg har medverkat i undersökningen. Prover har tagits av kycklingbröstfilé importerad från Danmark, Tyskland och Nederländerna. En del av kycklingen kom ursprungligen från Argentina, Brasilien och Thailand.
Inga främmande proteiner från andra djurslag hittades. Den uppmätta vattenhalten låg på 7,5 procent och översteg inte i något fall det som deklarerats på förpackningen. Verket kontrollerade även om kycklingen innehöll nitrofuraner. Det är en förbjuden cancerframkallande antimikrobiell substans. Illegal användning av sådan har förekommit i Europa. Inget av de sex prover som togs visade att nitrofuraner fanns i köttet.

Allergiker kan drabbas
— Att vi inte hittade främmande proteiner av gris, nöt eller mjölk innebär inte att det inte finns i kycklingen. Vi fick in färre än de 60-70 prover vi räknat med och vi kan inte utesluta något. Det viktiga är vad som händer på hela EU-marknaden, säger Åsa Kjellgren, statsinspektör vid Livsmedelverket.
Hon påpekar att det allvarliga med fusket är att allergiker kan drabbas. Det är vanligt att personer inte tål mjölk- eller äggproteiner, och sådana har hittats i kycklingberedningar i andra EU-länder Även för religiösa grupper som vill undvika vissa djurslag har proteininnehållet betydelse.

Rapport i mars
Frågan om otillåtna tillsatser i köttberedningar har varit uppe i EU:s ständiga kommitté för livsmedel och djurhälsa. I mars lämnar kommittén en rapport om förekomsten i EU:s medlemsstater. Kommittén väntas uppmana de 15 gamla medlemsstaterna att göra ytterligare granskningar av kyckling.
— Vi vet att otillåtna tillsatser förekommer. Tillsatserna av proteiner och även stärkelse är rent brottsliga. Man kan verkligen undra varför en del företag håller på så här. De måste ju kosta en del med alla de här förbjudna tillsatserna, säger Håkan Stenson, veterinärråd vid verket.
Under hösten kommer kommissionen att besöka Sverige för att genomföra en stor granskning av köttberedningar men också färskt kött och andra köttprodukter.

UNT-fakta


Köttberedningar är kött som marinerats, saltats eller behandlats på annat sätt. Köttberedningar omfattas inte av de salmonellagarantier som Sverige i EU har förhandlats sig till för färskt och fryst kött.
Kycklingkonsumtionen i Sverige har nästan fördubblats de senaste tio åren och var 2002 13,7 kilo per person och år. 25 procent av det kycklingkött vi äter är importerat, och nästan all av de importerad kyckling utgörs av köttberedningar.

Fakta: Livsmedelsverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om