Salmonella vanlig bland EU-kycklingar
Det finns salmonella i nästan var fjärde kycklingflock inom EU. I Sverige är däremot inga kycklingar smittade, visar en ny studie av den europeiska livsmedelssäkerherhetsmyndigheten EFSA.
Svensk kyckling står i en klass för sig, då Sverige som enda land kunde uppvisa helt smittfria kycklingflockar.
- Det här är ett resultat av att vi kontinuerligt letar efter salmonella i Sverige. Lantbrukarna har haft rapporteringskrav sedan 1961, säger Therese Westrell, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.
Hon berättar att övriga EU-länder nu ska arbeta fram regler som liknar det svenska arbetssättet. Hittar man salmonella hos en kyckling ska hela flocken avlivas. Ett annat alternativ är att värmebehandla kycklingen.
Det viktigaste för att minska risken för salmonella är regelbunden provtagning av kycklingflockar.
- EFSA:s studie visar att vår unika salmonellakontroll verkligen är världsledande, säger Sofia Boqvist på Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA).
Undersökningen visar att den generella salmonellasmittan var som högst i Ungern, men EFSA letade även efter två specifika typer av salmonella - Enteritidis och Salmonella Typhimurium. Dessa typer, som är vanligast bland drabbade människor, hittades i hela 40 procent av de positiva flockarna. Störst andel fanns i Portugal, Spanien och Polen.
Siffrorna kan ses som oroväckande för den som äter importerad kyckling. Enligt siffror från Svensk Fågel var ungefär 40 procent av den totala mängden såld kyckling importerad år 2005.
- Nu hoppas jag att svenska konsumenter förstår att svensk kyckling är unik, säger Svensk Fågels vd Maria Donis.
FAKTA/ Salmonella
Salmonella är en av de vanligaste orsakerna till matförgiftning inom EU.
Under 2005 rapporterades 180 000 sjukdomsfall.
Salmonella är en av de vanligaste orsakerna till matförgiftning inom EU.
Under 2005 rapporterades 180 000 sjukdomsfall.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!