"Säkerheten har blivit bättre"

Trots flera värdetransportrån de senaste veckorna säger såväl polis som arbetsgivare och fack i branschen att säkerhetsarbetet har gått framåt. Antalet rån under första delen av år 2006 var också något färre än året dessförinnan.

Sverige2006-07-19 00:00
— Det är inte acceptabelt att människor blir utsatta för sådant här i parti och minut, säger Leif Valdén, ombudsman på Transportarbetareförbundet i Uppsala län.
Innebär det inte att ni accepterar det när transporterna ändå fortsätter?
- Nej! Arbete pågår med att förbättra säkerheten. Arbetsmiljöverket har godkänt transporterna under vissa förutsättningar. Det är inte enbart upp till oss att stoppa dem.
Arbetsmiljöverket ska utvärdera företagens arbete i höst, då tidsfristen för en rad säkerhetskrav går ut.
— Det var ganska omfattande krav, men de har också fått tid på sig. Och vi har hållit oss i bakgrunden under tiden, säger Ulla-May Skoog på Arbetsmiljöverket.
I höstas ställde verket och Transport in värdetransporterna i vissa delar av Sverige, efter flera våldsamma rån.
— Efter det stoppet igångsattes ett samarbete mellan alla parter, som inte skulle ha kommit i gång annars, säger Leif Valdén och fortsätter:
— Det blir bättre, även om man alltid kan önska att det skulle gå fortare. Sedan vet vi inte om de kom åt något på Arlanda. Det är inte det viktigaste, för rånet har ju ändå skett. Men för framtiden kan det vara viktigt, om de inte fick med sig några pengar.
G4S (tidigare Falck Security) utsattes för rånet vid Arlanda. Informationschef Roland Berndt:
— Hos oss har det hänt hur mycket som helst som gör hela värdehanteringen säkrare, särskilt emballagen så att pengarna förstörs om de kommer i fel händer.
Branschen har också fått gehör för flera krav, som att få köra i kollektivtrafikfält.
— Men det är svårt att helt gardera sig mot gärningsmän som använder sprängmedel och skjutvapen. Och den ekonomiska hanteringen är tjänster som man betalar för. Det finns ett pris också på säkerhet, säger Roland Berndt.
Är det ett olösligt problem?
— Jag vet inte. Det är alltid en kapplöpning mellan vita och svarta krafter. Det gäller att hela tiden ligga steget före, men så vissa tider kommer brottsligheten i kapp.
Men Peter Lundberg, kriminalinspektör vid Rikskriminalpolisen, menar att branschens säkerhetsarbete gått framåt under senaste året. I höstas bildades också en aktionsgrupp på Rikskriminalpolisen, som skulle jobba mot just värdetransportrån.
—Vi kämpar på. Om man jämför statistiken för förra året med årets så har antalet värdetransportrån halverats, säger Peter Lundberg.
— Förhoppningen är att aktionsgruppen gjort det mindre attraktivt att begå de här brotten.
Leif Valdén betonar dock att det måste tas helhetsgrepp kring rånproblemet.
— Pengar är en lockvara. Om man bara skjuter över risken någon annan stans har samhället inte vunnit något. Om banksäkerheten blivit bättre - framför allt hanterar de inte kontanter i samma mängd längre - så har riskerna skjutits ut på andra håll. Detaljhandeln jobbar också mycket med säkerhet nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om