Koldioxidinfångning, även kallad CCS, (Carbon Capture and Storage), ses som ett sätt att begränsa den globala uppvärmningen. Det handlar om att avskilja utsläpp av koldioxid och lagra dessa i exempelvis bergrum.
Energimyndigheten beräknar att det kommer att vara möjligt att fånga in åtminstone 10 miljoner ton koldioxid per år i Sverige när CCS-tekniken är utbyggd. Det motsvarar 12 procent av svenskarnas årliga utsläpp från konsumtion i form av mat, transporter med mera.
Trots de allt högre larmen om klimatkris tvekar dock många länder att börja använda CCS. Enligt Energimyndigheten finns tekniken men det gäller att komma över hinder i form av höga kostnader, brist på styrmedel och avsaknad av politiska beslut.
I våras presenterade Energimyndigheten ett förslag som är tänkt att sätta hjulen i rullning och öka näringslivets intresse för CCS. Förslaget bygger på att ett ekonomiskt stöd ska betalas ut till de företag som åtar sig att arbeta med koldioxidinfångning.
– Det kan handla till exempel om massaindustrin, kraftvärmeverk, cementbranschen och raffinaderier, säger Anders Pousette på Energimyndigheten.
Hur är intresset från industrin för koldioxidavskiljning?
– Bland aktörerna har vi mött ett stort intresse. Men ska de investera i detta behövs långsiktiga och hållbara ekonomiska affärsmodeller, framhåller Anders Pousette.
Energimyndigheten föreslår en slags omvända auktioner där företagen anger vilken summa de begär för att delta i systemet. Stödpengen går till den som erbjuder sig att göra jobbet billigast. Enligt Energimyndighetens förslag från i våras kan auktionerna inledas nästa år och koldioxid avskiljas med start 2026, men tidplanen är osäker.
Det ekonomiska stödsystemet för CCS gäller enbart så kallad biogen koldioxid, det vill säga utsläpp från icke-fossila bränslen som exempelvis träpellets. För att begränsa utsläpp av koldioxid från fossila bränslen som kol och olja finns redan styrsystem i form av bland annat handel med utsläppsrätter.
CCS ses av regeringen som ett av flera verktyg för att motverka den globala uppvärmningen och Energimyndigheten har fått i uppdrag att vara Sveriges centrum för koldioxidavskiljning och lagring. I uppdraget ingår att förbereda avtal för koldioxidlagring i Norge.
Mycket är på gång när det gäller klimatåtgärder som CCS. I september genomförs till exempel i Holland omvända auktioner för CCS och annan teknik för minskning av koldioxidutsläpp. Budgeten för dessa auktioner ligger på cirka 50 miljarder kronor.