Nyupptäckta planeter har supersnabb omloppsbana
Ett internationellt forskarlag har upptäckt jätteplaneter utanför vårt eget solsystem, som på knappt några dagar kretsar ett helt varv runt sina respektive stjärnor.
? I två fall är vi helt säkra på att det verkligen rör sig om planeter, men det kan finnas betydligt fler i samma stjärnområde, säger Nikolai Piskunov, professor i observationell astrofysik vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom upptäckten.
Som Jupiter
Det är med hjälp av det berömda rymdteleskopet Hubble som de nya planeterna med rekordsnabb omloppsbana kunnat upptäckas. De ligger i en "stjärnklump" cirka 10 000 ljusår bort.
Inte ens med ett superteleskop som Hubble är det möjligt att direkt iaktta planeter så långt bort. I stället är det bland annat genom att registrera förändringar i stjärnornas ljusstyrka som forskarna kan dra slutsatsen att det måste kretsa planeter kring dem.
När en stjärna tillfälligt skyms av en kringkretsande planet minskar dess ljusstyrka.
De nyupptäckta planeterna beräknas vara ungefär lika stora som vårt eget solsystems största planet Jupiter. Men till skillnad från Jupiter, som tar 12 år på sig att snurra ett varv kring solen, fullbordar de nu upptäckta planeterna sina respektive omloppsbanor på mellan 0,4 och 4,2 dagar.
Förångas
? En viktig förklaring till att de kan ligga så nära sina respektive stjärnor och ha så snabba omloppsbanor är att dessa solar väger betydligt mindre och är mycket svagare än vår egen sol, säger Nikolai Piskunov.
I vårt solsystem skulle en Jupiter så nära solen snabbt bli så varm att den skulle förångas och gå under.
Utöver de två nu upptäckta planeterna med, som forskarna kallar det, "ultrakort omloppstid", har forskarna iakttagit liknande ljusförändringar från ett stort antal ytterligare stjärnor i samma område av vår galax.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!