– Tyvärr är vi fortfarande i ett allvarligt läge. Vi får dagliga rapporter om att antalet patienter på intensivvården ökar, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff.
– Det är mycket tufft och nu är det upploppet. Vi måste hjälpas åt att hålla i och hålla ut.
Regeringen kommer därför att avvakta med de lättnader som aviserats till 3 maj.
Det blir heller inga lättnader för restauranger och caféer. Folkhälsomyndigheten kommer att besluta att de även fortsatt måste stänga klockan 20.30.
– När belastningen på sjukvården minskar och smittspridning går ned, först då är regeringen redo att ta det första stegen för att lyfta restriktioner. Men vi är inte där än, säger Löfven.
– Därför kommer regeringen att avvakta med att lyfta restriktioner för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
Drar i bromsen
På morgonen skickade Folkhälsomyndigheten (FHM) en hemställan till socialdepartementet för att be regeringen att avvakta med en rad förändringar i den så kallade begränsningsförordningen.
De är inte möjliga att genomföra den 3 maj utan bör skjutas fram en tid, skriver FHM i sin begäran.
”Myndigheten gör för närvarande bedömningen att förändringarna istället kan träda i kraft i mitten av maj 2021. Bedömningen görs utifrån att antalet fall inte ökar lika snabbt längre och utifrån de scenarier som myndigheten publicerade i slutet på februari där toppen i smittspridningen beräknas inträffa nu i mitten på april. Vidare har hänsyn tagits till att vaccinationstäckningen i riskgrupperna successivt ökar.”
Färdigt förslag
Ett utkast till förordning om lättnader i deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar finns klar. Det gäller till exempel höjda publiktak för konserter, biografer och idrottsevenemang, men även att Gröna Lund och Liseberg ska slippa regeln om max åtta besökare.
Men efter Folkhälsomyndighetens begäran om att skjuta på lättnaderna, kommer regeringen att avvakta med att besluta om förordningen.
De restriktioner som gäller för till exempel restauranger, butiker och gym regleras dock inte av begränsningsförordningen, som hemställan handlar om. De bestämmelserna beslutar Folkhälsomyndigheten själv om.