Lars Nylén blir ny kriminalvårdschef
Säkerheten främst. Det säger Lars Nylén, nyutnämnd chef för Kriminalvårdsstyrelsen. Lars Nylén lämnar jobbet som chef för Rikskriminalen för att bli ny generaldirektör för kriminalvården. Han har tidigare varit länspolischef i Uppsala och polismästare i Tierp.
Uppsalabon och rikskriminalchefen Lars Nylén har utsetts till ny chef för kriminalvården.
Foto: Rolf Hamilton
- Det är med blandade känslor jag efter alla år lämnar polisen. Men samtidigt är kriminalvården en systerorganisation till polisen så jag känner mig lite hemma i alla fall, säger Lars Nylén.
Lars Nylén har precis som många andra inom polisen ondgjort sig över alla återfallsförbrytare som polisen gång på gång tvingas ta hand om.
- Ja, det kan man väl säga. Vi skyfflar in och förväntar oss att kriminalvården ska ta hand om brottslingarna. Men många återfaller efter avtjänat straff, i andra fall rymmer dom.
Han betonar att det måste finnas en koppling mellan polisen, kriminalvården och anpassningen av dem som begår brott.
Efterlyser ordning
Lars Nylén efterlyser också ordning och reda ute på anstalterna.
- Jag menar att det helt enkelt är bedrövligt när man kan begå brott i ett fängelse, när intagna kan fortsätta sitt missbruk och till och med bedriva brottsliga nätverk. Det är helt oacceptabelt, säger Lars Nylén.
Han vill arbeta för ett bättre fysiskt skydd vid anstalterna, exempelvis säkrare staket, lås och dörrar. Personalen måste också höja sin kompetens.
- Vårdare och väktare är en svår kombination. Men nu har vi det så i vårt land och då får vi göra det bästa möjliga av det. Personalen måste få bättre utbildning, rekryteringen ses över och det är önskvärt att vi får en blandning av rutinerade och ny personal på anstalterna.
Positiv till superanstalt
Lars Nylén tror att hans erfarenhet som polis kan bidra till säkrare fängelser och en bättre utbildad personal.
-Jag har ett polisperspektiv på uppgiften. Jag har arbetat med olika former av säkerhetsarbete, exempelvis vid Forsmarks kärnkraftverk. Och det var inte länge sedan jag förevisades hela säkerhetsarbetet runt OS i Aten.
Lars Nylén är positiv till regeringens planer på en så kallad superanstalt, eller säkerhetsanstalt som han hellre kallar det.
- Det behövs en säkerhetsanstalt för de tunga brottslingarna, ingen tvekan om det. Hur mycket man än talar om återanpassning av trasiga människor är det ett stort antal intagna som har en väldigt låg motivation att anpassa sig till samhället. En del av dem är dessutom rent farliga för omgivningen. Man måste skydda samhället från dessa människor, säger Lars Nylén.
UNT: I debatten återkommer emellanåt kravet på att fängelser inte alls ska vara rymningssäkra eftersom rymningssäkra anstalter gör interner livsfarliga. Det ska alltid finns en gnutta hopp om att kunna ta sig ut i friheten.Vad är din uppfattning?
- Jag har också hört det där, men man sitter i fängelse för att avtjäna ett straff för ett brott man har begått. Jag tycker det är ett märkligt synsätt. Då kan man väl lika gärna lotta ut internerna.
Vad anser du om beväpnade vakter?
- Tycker jag inte om. Jag föredrar ett bättre fysiskt skydd, utbildning och samarbete med polisen.
UNT: Och om den senaste tidens rymningar?
- Vardagsbrottsligheten har blivit mer brutal. Det är en ny situation. Visserligen har vi haft några dramatiska rymningar som vi inte haft på år och dar. Men vi ska inte glömma bort att antalet rymningar faktiskt har minskat, säger Lars Nylén som gläds över att regeringen utlovat 800 nya anstaltsplatser under den närmaste tiden.
- Överbeläggning är ett problem, inte bara på anstalter utan även på häkten. Förslaget om nya platser kommer att få stor betydelse. Det gäller bara att se till att förslaget blir verkställt, säger Lars Nylén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!