2019 skärptes spellagen och numera måste spelbolagen ha licens för att få rikta sig mot spelare i Sverige. Om bolagen missköter sig kan licensen dras in.
I spellagen ingår att bolagen har omsorgsplikt och ska motverka överdrivet spelande samt hjälpa individer att minska sitt spelande om det finns skäl.
Det kan innebära att bolagen kontaktar personer som tycks vara på väg in i ett missbruk för att uppmärksamma dem på problemet. Bolagen kan även sätta upp gränser för hur mycket en person får spela under en viss period och de kan även stänga av spelare.
– Spelbolagen är även skyldiga att följa upp om deras åtgärder har effekt, uppger Robert Larsson vid Spelinspektionen.
Att bolag förlorar licensen om de inte stoppat spelmissbruk är dock mycket ovanligt och har bara skett en enda gång.
– Många tror att vi driver enskildas ärende mot spelbolag, men det är en vanlig missuppfattning. Däremot kan vi baserat på information från allmänheten utreda om ett licensierat spelbolag följer reglerna om bland annat omsorgsplikten, säger Robert Larsson.
Regelbrott kan stå spelbolagen dyrt. Så sent som för ett par veckor sedan dömdes spelbolaget Hillside till 65 miljoner i straffavgift. Enligt Spelinspektionen hade Hillside allvarligt brutit mot omsorgsplikten. Bland annat hade bolaget inte fastställt beloppsgränser för vissa spelare, vilket kunde ha hindrat dem att spela bort stora summor.
I ett aktuellt mål vid Uppsala tingsrätt hade Betsson utövat påtryckningar mot en man för att få honom att spela mer. Något liknande skulle inte kunna ske idag, anser Magnus Rydeving vid organisationen Spelnykter som följt målet.
– Licenskravet för spelbolagen innebar en stor förbättring. Numera har spelbolagen en omsorgsplikt och måste övervaka kundernas spelande, konstaterar Magnus Rydeving.
Men han tycker för den delen inte att allt bra. Han menar att Spelinspektionen har alltför små resurser för att komma åt bolag som inte följer lagen. Dessutom kan spelbolag utan licens använda otillåten marknadsföring utan att det stoppas i tid, menar Magnus Rydeving.
Men enligt Robert Larsson vid Spelinspektionen är skarpare åtgärder på gång mot olicensierade spelbolag som vänder sig till personer i Sverige.
– Inom riksdagen finns planer på ny lagstiftning som kan komma att införas 1 juli. Den skulle till exempel ge oss större möjligheter att blockera betalningar till bolag som inte har licens.