Ingen fara äta råa ägg
Svenska ägg kan ätas råa. Det menar Livsmedelsverket och tonar därmed ned varningarna från EFSA den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten. Verkets råd till oroliga är att hårdkoka eller steka äggen.
Men svenska Livsmedelsverket menar att rekommendationen inte är nödvändig med tanke på svenska förhållanden, och säger att man även fortsättningen kan äta svenska löskokta ägg.
— Vi har inga epidemiologiska data på att viruset sprids med livsmedel, och det är i överensstämmelse med vad WHO säger också. Skulle någon ändå vara orolig så kan man veta att värmebehandling effektivt avdödar virus, säger Lars Plym Forshell, veterinär vid Livsmedelsverket.
Äggen ska då alltså hårdkokas eller stekas.
— Då har de genomgått en sådan värme att virus har dött.
Vad gäller kyckling så ska den vara ordentligt genomstekt. Den rekommendationen gäller sedan tidigare, och då för att avdöda eventuella bakterier, som kan finnas i köttet.
— Det är alltså ingen ändring i vårt budskap. Det har inte kommit fram några som helst nya data. EFSA har gjort en riskvärdering. Enligt det pressmeddelande som jag har sett så har det sagts att det finns inga data som visar att detta kan vara livsmedelsburet, men att det kan inte uteslutas, så koka äggen. Detta är den ända lilla nyansen som skiljer sig mot vad vi (Livsmedelsverket; red anm) säger, säger Lars Plym Forshell.
Anledningen till den svenska hållningen är enligt Lars Plym Forshell att man inom många EU-länder är van vid salmonellasmitta vilket innebär att man där har en annan syn.
— Men i Sverige där vi inte har samma problem behöver vi inte gå ut med liknande rekommendationer, säger Lars Plym Forshell till TT.
Livsmedelsverket genomför just nu tillsammans med kommunerna en granskning av importägg i svenska butiker, restauranger och hos grossister. Flera kommuner rapporterade i början av året att många grossister vill importera ägg. Några kommuner har rapporterat att ägg som saknat intyg om att de kontrollerats för salmonella, ändå har sålts.
- Hittills har verket endast fått in fåtal rapporter från kommunerna. Vi har ännu inte sammanställt dessa, och därför har jag inga besked att ge, säger Niklas Montell, statsinspektör vid Livsmedelsverket.
Maria Person
maria.person@unt.se
Fotnot:
Varje ägg ska märkas med en kod som ger uppgifter om var ägget är värpt. Svenska ägg är märkta med SE.
Råa ägg används till exempelvis majonnäs, aioli, desserter som tiramisu.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!