Högre stängsel ska ge bättre säkerhet
Hårdare tag, högre stängsel, fler lås och larm. Efter de många uppmärksammade rymningarna från den slutna ungdomsvården presenterade Statens institutionsstyrelse på tisdagen en utredning som skall öka säkerheten.
Bristande skalskydd är ett mål för utredningens kritik. Ett ökat skalsydd innebär vägbommar med kod, att larm och låssystem ses över regelbundet, och att personalen ständigt uppdateras i säkerhetsfrågorna.
Utredningen vill även se stängsel runt mottagningsavdelningarna. Syftet är främst att hindra avvikningar och fritagningar, men också att ge ungdomarna bättre möjligheter till fysisk aktivitet än genom rastgårdarna.
— Anledningen till att det behövs ett högre säkerhetstänkande är att ungdomarna skall hållas på plats så att vi kan ge dem vård, behandling och skola. Vi tror att vi kan ge dem ett bättre liv, men vi måste också skydda personal, andra elever och allmänheten, kommenterar Ewa Persson Göransson, generaldirektör vid Statens institutionsstyrelse.
Vidare betonar utredningen att ungdomarna skall ha ett fullständigt aktivitetsprogram varje dag, med social färdighetsträning och "förändring av negativt beteende, värderingar och tänkesätt". Programmet involverar familjen i behandlingen och fokuserar på skola och arbete, men skall också ha en nära anknytning till samhället i övrigt genom fritidsaktiviteter, kultur och rekreation som kan ge nya sociala kontakter.
SiS rapport visar också att personalen regelbundet behöver träning i att bemöta hot och våld. Däremot avvisar utredningen tanken på speciella säkerhetsavdelningar.
De sex särskilda ungdomshem som tar emot ungdomar som dömts till sluten ungdomsvård är Bärby utanför Uppsala, Sundbo ungdomshem utanför Fagersta, Fagareds ungdomshem utanför Göteborg, Råby ungdomshem utanför Lund/Malmö, Johannisbergs ungdomshem utanför Kalix, och Klarälvsgården utanför Karlstad. I december 2005 var i genomsnitt 612 ungdomar inskrivna på ungdomshemmen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!