Grisproducenter på offensiven

Nu drar köttnäringen i gång en riksomfattande kampanj för att få oss att äta mer svenskt griskött. De svenska grisarnas fördelar ska lyftas fram. ­Köper man svenskt utlovas kött från en gris med knorr som fått tumla runt i halmen.

Foto: Scanpix

Sverige2007-01-19 19:10
Knappt har vi tuggat i oss den sista skinkbiten så vill Sveriges grisproducenter, Svensk Köttinformation och Coop att vi ska köpa ännu mera kött Det senaste greppet är att lyfta fram svenskt griskötts kvalitet på förpackningen.

Djuren har det bra
- Jag har inte hunnit titta på den nya märkningen. Men det är väl bra att det tydligt syns att djuren har det bra och inte behöver lida. Det är självklart att man vill att djuren har det bra. Ibland kan det ändå bli att man väljer efter priset och då är det lätt att man tar danskt, säger Björn Arvidsson, Uppsala, kund på Coop Forum i Boländerna där man smygstartat med kampanjen.
Kerstin Olsson kikar efter griskött.
- Jag vill alltid ha svenskt. Då vet man ju att djuren inte har lidit. Dansk fläskfilé skulle jag inte köpa även om den är billigare, säger hon.

Vill ha information
De undersökningar som gjorts av bland annat Sveriges konsumentråd har visat att kunderna vill ha betydligt mer information om produktens kvalitet och hur kött producerats än vad som för närvarande ges. Många tycker inte att det räcker med en svensk flagga.
Inga upplysningar om djurtransporter eller slakt finns med i kampanjen.
- Vi vill använda positiva budskap och skriver sådant som att svenska grisar har knorr på svansen.
Men det kan väl även danska grisar ha?
- Nej, det har de inte. De står trångt, stressar varand­ra och kuperas för att inte bita av varandra svansen, säger Ella Nilsson, chef för Svensk köttinformation.
Dessutom informeras det om att svenska grisar får halm och strö varje dag för att de ska få utlopp för sina naturliga behov.
Givetvis informeras det om att grisköttet är salmonella fritt och att svenska grisarna bidrar till en levande landsbygd, liksom att griskött är magert.
- Den som vill veta mer får går in på Svensk köttinformations hemsida. Och vi gör inga jämförelser med kvaliteten på danskt kött.
Blir det inte väldigt komplicerat om man dessutom ska leta information på nätet?
Som sagt detta är ett förs­ta steg. För första gången försöker vi att ge mer information om kvaliteten. Nu hoppas vi att fler ska upptäcka att svenskt griskött håller världsklass, säger Ella Nilsson.

FAKTA
På bara några år har importen av griskött till Sverige ökat med mer än 25 procent. I dagsläget är en fjärdedel av det fläskkött som konsumeras importerat. Det mesta grisköttet kommer från Danmark.
Den senaste prognosen visar att sedan 2004 har importen av griskött ökat med 19 000 ton. Konsumtionen har sjunkit något.
Trots att siffrorna sett dystra ut under de senaste åren ser landets grisuppfödare just nu mer ljust på tillvaron än på länge. Redan i år tror man att nedgången bromsas och nästa år ska den svenska produktionen vara på uppgång igen.
De svenska uppfödarna är mycket duktiga och djuren är friska. Men många har slutat. Antalet uppfödare har på några år minskat från 10 000 till 3 000, säger Åke Rutegård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om