Forskare vill prova cellgift mot H5N1-infektion
En behandling med bland annat cellgiftet etoposid, som tidigare visats öka överlevnaden vid livshotande körtelfeber, bör övervägas också mot H5N1-infektioner hos människor.
— Det är viktigt att påpeka att det rör sig om en hypotes, men enligt vår mening finns ändå starkt stöd för att redan nu börja pröva denna behandling på patienter med H5N1-infektioner, säger professor Jan-Inge Henter vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Karolinska institutet.
Det är bland annat iakttagelsen att sjukdomsbilden vid H5N1-infektioner i mycket liknar den som finns hos patienter med en sällsynt immunrubbning som kallas hemofagocyterande lymfohistiocytos, HLH.
Både vid H5N1-infektion och vid HLH sker bland annat en abnorm ansamling av vita blodkroppar i olika organ.
Liknande symtom
Jan-Inge Henters forskargrupp visade i början av 1990-talet att behandling med bland annat etoposid och vissa kortisonpreparat kunde rädda livet på barn med en ärftlig form av HLH.
Det väckte senare idén att pröva behandlingen även på patienter som i samband med virusinfektioner ibland utvecklar liknande symtom, till exempel vid infektioner med körtelfeberviruset EBV.
— Även i dessa patientgrupper har visats att denna behandling sänker dödligheten betydligt. Tack vare den stoppas den abnorma ansamlingen av vita blodkroppar och infektionen får chans att läka ut av sig själv, säger Jan-Inge Henter.
I dag finns inga fall av H5N1-infektioner hos människor i vare sig Sverige eller Hongkong, men forskarna hoppas att deras behandlingsidé ska tas upp av Världshälsoorganisationen och av läkare i de områden där det förekommer att fåglar smittar människor med det fruktade viruset.
— Det kan gärna ske i form av en regelrätt klinisk studie där etoposid och kortison ges som tillägg till Tamiflu och annan behandling, säger Jan-Inge Henter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!