Fångar har ingenting att förlora

Mattias Andersson, intern på Kumlaanstalten och ny ordförande för fångorganisationen Nationella förtroenderådet (NFR), har förståelse för om organisationens trovärdighet ifrågasätts genom dess tidigare ordförande Peter Bottanys fritagning från Norrtäljeanstalten. Men Bottanys rymning har ingenting med NFR att göra, betonar han.

Sverige2004-08-07 00:00
Så sent som för en vecka sedan skrev Bottany, Andersson och två andra medlemmar i NFR, en nybildad fångorganisation som arbetar för att öka förståelsen för situationen inom kriminalvården och öka rättssäkerheten för de intagna, en debattartikel i Dagens Nyheter. Där hävdade de att rymning är en desperat utväg för interner som vistas i en inhuman fängelsemiljö.
— Visst förstår jag om Bottanys rymning sprider negativt ljus över organisationen och ifrågasätter vår trovärdighet. Men jag hoppas ändå att det inte blir så. Vi jobbar redan i motvind, säger nye ordföranden Mattias Andersson till UNT.

Råder hopplöshet
Han betonar att Bottanys rymning är hans personliga handling och att den inte har med NFR att göra. Han vet inte varför Bottany tog beslutet att rymma.
Samtidigt vill han inte fördöma honom för gärningen.
— Det råder en sådan hopplöshet på anstalterna att jag har förståelse för att vissa interner rymmer om de får möjlighet.
Själv väljer Mattias Andersson att försöka påverka verbalt, säger han. Han anser att svensk kriminalvård inte uppfyller sitt uppdrag att verka för att internerna återanpassas för ett liv i samhället.

Förvaring, inte återanpassning
— Vi saknar en vettig sysselsättning. De som tar egna initiativ och vill utbilda sig får kämpa för det. Och ingenting görs för att motivera dem som saknar egen drivkraft. Attityden verkar vara att vi ska avtjäna våra straff utan att kriminalvården får dålig publicitet. Det handlar om förvaring, inte återanpassning.
Följden blir att tiden i fängelse i stället förstärker internernas kriminella identitet, anser han. Och han befarar att nya säkerhetsfängelser bara ytterligare skulle spä på känslan av "vi och dem" och cementera den kriminella identiteten hos många.

Oerhört påfrestande
Vad tror du att rymningarna från Hall och Norrtäljeanstalten ger för signaler till allmänheten?
— Det har skapat en uppfattning om att de svenska fängelserna står vidöppna med svängdörrar. Det är en lika stor missuppfattning som att kåkarna är någon slags lyxhotell. Dagens fängelsemiljö är oerhört påfrestande.
Han har ändå en förhoppning om att något gott kan komma ur de rymningar som får många att ropa på hårdare tag.
— Det har i varje fall skapat en debatt om vilken väg kriminalvården ska gå. Och som jag ser det kan det inte bli så mycket hårdare tag, det har redan gått åt det hållet de senaste åren. Vi har inte så mycket att förlora.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om