Få med arbetarbakgrund forskar

De flesta som läser en forskarutbildning kommer från tjänstemannafamiljer. Endast tolv procent av de nya doktoranderna kommer från arbetarhem. I Högskoleverkets årsrapport framgår att personer med arbetarbakgrund är klart underrepresenterade på forskarutbildningen.

Sverige2005-07-26 00:00
- Det här är ett välkänt problem. Det finns en stor grupp av människor som har förutsättningar för att läsa en högre utbildning men som inte gör det, säger Jan Ivar Mattson, biträdande universitetsdirektör vid Uppsala universitet.
Den ojämna fördelningen beror, enligt Högskoleverkets rapport, på val som studenterna gjort tidigare under utbildningen. Det är exempelvis främst barn till högre tjänstemän som läser på de studieförberedande gymnasieprogrammen och fortsätter till högskolans grundutbildningar.
- Detta är till stor del en attitydfråga. Människor från studieovana miljöer har ofta ingen klar uppfattning om vad en högre utbildning innebär. Dessutom känner de sällan många människor som har läst en högre utbildning, säger Jan Ivar Mattson.
- Barn till akademiker har ofta växt upp och diskuterat akademiska frågor vid frukostbordet medan personer som växt upp i en studieovan miljö kanske inte diskuterat sådana frågor över huvud taget.
Enligt Jan Ivar Mattsson försöker man på Uppsala universitet att locka personer med arbetarbakgrund till universitetens grundutbildningar. Ofta är den sneda fördelningen mellan studenter med arbetar- respektive tjänstemannabakgrund redan ett faktum när det är dags att söka till forskarutbildningen.
Vid antagningen tas ingen hänsyn till de sökandes sociala bakgrund eftersom universiteten är förbjudna att registrera sådana uppgifter.
- De sökande till forskarutbildningen är alla vuxna människor. De antagna är de som är bäst lämpade att syssla med forskning. Det finns ingen som frågar vad deras föräldrar sysslar med.
Andelen doktorander med arbetarbakgrund är lägst inom ämnesområdet juridik, där endast fem procent är uppväxta i arbetarhem. Högst är den på de odontologiska forskarutbildningarna där 17 procent av de antagna har arbetarbakgrund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om