Egna födelse-vikten påverkar graviditet

Kvinnor som var underviktiga när de föddes löper förhöjd risk att långt senare i livet, när de själva väntar barn, utveckla svår havandeskapsförgiftning.

Foto: Scanpix

Sverige2007-02-26 14:29
Det framgår av en svensk studie, som publiceras i marsnumret av facktidskriften British Journal of Obstetrics and Gynaecology.
Högt blodtryck och äggvita i urinen är symptom på havandeskapsförgiftning. Svår havandeskapsförgiftning kan leda till kramper och medvetslöshet och i värsta fall riskera både den gravida kvinnans och det väntade barnets liv.

I Sverige upptäcker mödravården i stort sett alla fall av havandeskapsförgiftning.
- Men när en gravid kvinna utvecklar symptom på havandeskapsförgiftning kan det ändå vara viktig tilläggsinformation för mödravårdscentralen att få veta om hon själv var underviktig när hon föddes eftersom det kan öka risken för den svåra formen av sjukdomen, säger Karin Zetterström, läkare vid kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro och doktorand vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet.

Studien omfattar nära 119 000 kvinnor som finns registrerade både som nyfödda och som mödrar i det svenska medicinska födelseregistret. Knappt 7 000 av dem hade när de föddes varit underviktiga, dvs haft onormalt låg födelsevikt i förhållande till hur länge graviditeten pågått.
Av samtliga kvinnor i studien utvecklade cirka 5 500 havandeskapsförgiftning, varav en tredjedel den svåra formen av sjukdomen.
När forskarna närmare undersökte vilka kvinnor som utvecklat havandeskapsförgiftning fann de att sjukdomen, i synnerhet den svårare formen, var drygt 60 procent vanligare i gruppen som varit underviktig än i gruppen som haft normal födelsevikt.
- Det är dock viktigt att betona att graviditeterna i de allra flesta fallen hade förlöpt normalt även för kvinnorna i denna "riskgrupp", säger Karin Zetterström.

Också för överviktiga och feta kvinnor liksom för kvinnor vara mödrar haft havandeskapsförgiftning när de väntade dem var risken för havandeskapsförgiftning förhöjd.
- Sambandet mellan låg födelsevikt och ökad risk för svår havandeskapsförgiftning gällde dock oavsett om kvinnorna var överviktiga eller inte eller om deras egna mödrar haft havandeskapsförgiftning när de väntade dem, säger Karin Zetterström.

Varför kvinnor som varit underviktiga vid födelsen löper förhöjd risk att senare i livet utveckla havandeskapsförgiftning är inte känt.
- Flera tidigare studier har dock visat att såväl flickor som pojkar med låg födelsevikt ligger i riskzonen att långt senare i livet utveckla högt blodtryck och hjärtkärlsjukdomar, säger Karin Zetterström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!