Dålig märkning av mat
Märkningen av många livsmedel är så dålig att konsumenterna vilseleds. Den slutsatsen drar Livsmedelsverket efter att granskat märkningen på bröd, charkvaror och fisk. Verket slår också fast det också finns livsmedelsinspektörer med bristfälliga kunskaper om hur mat ska märkas.
Den vanligaste bristen i fiskdiskarna är att fiskens svenska namn saknas eller är felaktig. Även produktionsmetod, och ursprungsland eller fångstzon saknas.
Då det gäller charkvaror är det inte ovanligt att köttmängden i korv inte framgår. Det är vanligt att fler ursprungsländer anges på förpackningen. Vissa förpackningstexter är omöjliga att läsa eftersom texten är så liten.
- Det går inte att gradera vilka livsmedel som är sämst märkta. Det viktiga är att vi ökar kunskapen. Men man kan konstatera utifrån det vi sett att det inte alls är konstigt att konsumenter kan bli vilseledda. Märkningen måste blir tydligare, säger Peter Brådenmark, chef för verkets tillsynsavdelning.
Kontrollen av 409 produkter har Livsmedelsverket genomfört tillsammans med 28 av landets 290 kommuner under förra året. Undersökningen är gjord på uppdrag av den förra regeringen.
Problemen med dålig märkning har funnits under många år. Vad gör ni åt det?
- Livsmedelsverket kan i de flesta fallen inte göra något utan det är upp till tillsynsmyndigheterna som oftast är kommunerna.
På alla charkprodukter som säljs utanför det egna landet ska finnas ett identifieringsmärke, en oval med bokstäver och siffror. Märket kan vara till hjälp för konsumenten, men är primärt avsett för kontrollmyndigheterna för att spåra livsmedel. En del företagare struntar dock att märke med ovalen. Livsmedelsverket konstaterar också att flera inspektörer inte kände till märkets innebörd och felaktigt trodde att det alltid är detsamma som råvarans eller produktens ursprungsland.
- Det är olyckligt att det är så. Kanske är man så ny i jobbet som inspektör att man inte känner till detta. Eller så har Livsmedelsverket inte nått ut med informationen till kommunerna. Självklart kan det finnas andra saker som inte framkommit på grund av att inspektörerna själva inte känner till bestämmelser, säger Peter Brådenmark.
Inom kort kommer Livsmedelsverket att lansera en webbplats som heter Märkning av mat. Inga kommuner i UNT:s spridningsområde har medverkat i tillsynsprojektet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!