För att skydda människors personliga integritet är den så kallade posthemligheten strängt reglerad. Om till exempel en brevbärare upptäcker att ett kuvert innehåller narkotika får hen inte meddela polisen.
Det kan ändras genom ett lagförslag som väntas träda i kraft vid årsskiftet. Antas lagen får postpersonalen rätt att tipsa polisen om misstänkta försändelser, ifall brottet kan ge fängelse.
– Jag tror att en sådan lag kan ge effekt. Brevbärare, sorterare och andra som jobbar med post brukar ha bra koll, säger Lennart Karlsson, ordförande i Svenska narkotikapolisföreningen.
Han tar ett exempel: Säg att det brukar ligga fem brev i en brevlåda när den töms. Plötsligt ser personen som tömmer brevlådan att det ligger 150 försändelser i brevlådan och att de dessutom är adresserade på samma sätt. Enligt Lennart Karlsson kan det tyda på narkotikahantering och är något polisen kan vilja titta närmare på.
Polisen beräknar att upp till en miljon narkotikaförsändelser skickas med posten i Sverige varje år. Lennart Karlsson säger att den nätbaserade droghandeln via post blivit allt vanligare de senaste åren och han tror att den numera är ungefär lika omfattande som traditionell knarklangning från-hand-till-hand.
På grund av den ökande näthandeln sprids dessutom narkotika till orter där det inte förekommer någon fysisk droghandel.
Varför stänger inte polisen ner hemsidor som säljer knark?
– Det görs med jämna mellanrum. Problemet är att många servrar inte ligger i Sverige och att man ibland använder krypterade lösningar så att det inte går att se i vilka länder servrarna är placerade.
Svensk polis samarbetar med myndigheter i andra länder för att få bort drogsajterna och spåra personerna bakom dem.
– När polisen väl lyckas komma åt servrarna ger det i allmänhet mycket matnyttig information om säljare, köpare och annat, uppger Lennart Karlsson.
Det finns hjälpmedel i form av narkotikahundar, röntgen, elektroniska "sniffrar" och annat som kan spåra narkotika i posten, men på grund av resursbrist sätts dessa inte alltid in, berättar Lennart Karlsson.
– I USA har postleverantörerna egna utredningsavdelningar som arbetar inne på postkontoren för att hitta misstänkta försändelser. De samarbetar sedan med polisen. Det kan vara något för oss i Sverige att titta närmare på.