Beredskap för ny fågelinfluensa

Vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala fortsätter provtagningen av döda fåglar för att upptäcka om den aggressiva fågelinfluensan H5N1 kommer tillbaka. Vi måste vara beredda på det, menar statsepizootolog Marianne Elvander.

Förra årets utbrott av fågelinfluensa spred sig norrut ända till Stockholm. Här tas en död svan om hand.

Förra årets utbrott av fågelinfluensa spred sig norrut ända till Stockholm. Här tas en död svan om hand.

Foto: Scanpix

Sverige2007-02-27 00:01
- Förra årets utbrott av fågelinfluensa i Sverige visar tydligt vilken global värld vi lever i och hur viktigt det är att vara öppen för nya sjukdomsscenarier. Vi vet att vi måste vara beredda på att H5N1 kommer tillbaka, säger Marianne Elvander vid SVA.
Det var hon som i slutet av februari förra året meddelade Jordbruksverket att H5N1 till sist kommit till Sverige. Analyser vid SVA visade att två viggar som hittats döda vid Simpevarp i Oskarshamn var infekterade av det fruktade viruset.

- Då visste vi inte så mycket om viruset som vi vet i dag. Det var inte alltid så lätt att besvara alla frågor från journalister och allmänheten. Vi hade till exempel otillräcklig information om det fanns risk för att katter som smittats av H5N1 i sin tur kunde smitta människor. I dag vet vi att risken är mycket liten, säger Marianne Elvander.
64 av de många 100 döda fåglar som under de följande månaderna undersöktes vid SVA var smittade av H5N1. De flesta var viggar, men viruset påträffades också hos flera svanar, gråtrutar och storskrakar.
En mink som hittats död i närheten av Sölvesborg visade sig också vara infekterad av H5N1. Det var enda gången som viruset i Sverige påträffats hos ett annat djur än en fågel.
Det sista offret för förra årets utbrott av H5N1 i Sverige var en berguv. Den hittats vid Haninge golfbana i slutet av april.

Men redan dessförinnan hade telefonsamtalen till SVA från främst journalister men även en del oroliga människor minskat kraftigt.
- Det verkar som om människor efter en tid vande sig vid att H5N1 fanns här. Rädslan var mycket större när viruset var något nytt och okänt, säger Marianne Elvander.
Journalister, som ett tag ringde och frågade om provsvaren från så gott som varje inskickad fågel, hör inte längre av sig särskilt ofta.

Provtagningen för att spåra H5N1 fortsätter. Hittills i år har ett 30-tal viggar, knipor, svanar och till och med en och annan kungsörn och domherre undersökts, vid SVA.
- Ingen har burit på H5N1, men däremot har några varit smittade av salmonella, säger Marianne Elvander.
En av dem som oftast intervjuades i tidningar, radio och TV var infektionsläkaren Björn Olsen, professor i zoonotisk ekologi och epidemiologi vid Högskolan i Kalmar, ofta kallad Sveriges främste expert på fågelinfluensa.

Han noterar hur mediernas intresse ganska snabbt började att avta för att sedan nära nog dö ut när inga nya fall av aggressiv influensa bland svenska fåglar upptäckts efter slutat av april.
- Det är riktigt att den aggressiva fågel­influensan inte finns här längre, men den bor någon annanstans. Egentligen har ingenting förändrats. Fjäderfäutbrotten fortsätter i Sydost­asien och siffran över antalet döda människor tickar på. Frågan är lika aktu­ell nu som den var för ett år sedan, säger Björn Olsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!